Annons

Annons

Annons

Annons

Värnamo

Gratis träning ska hålla kroppen frisk: ”Jag längtade efter någonting mer”

Träning på eget bevåg kan vara svårt. I synnerhet om man inte känner sig bekväm i ett gym. Nu satsar kommunen på gratis träning för alla över 50 år.

Uppvärmningen sker gemensamt.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

— Kom igen! Kämpa lite till!

Tempot är lagom när 17 seniorer träffas för träning vid Mötesplats Expo i gamla Östbohallen. Tre stationer är utplacerade: en där olika gångsteg övas mellan uppställda koner, en hinderbana på mjukt underlag samt en avdelning där koordinationen tränas genom att man kastar bollar till varandra.

— Vi vänder oss till de som inte är så dåliga att de behöver hjälp i hemmet, men som heller inte känner sig bekväma med att gå till gymmet. Vi vill fånga upp de som behöver bibehålla sina funktioner, det är en målgrupp som ofta faller mellan stolarna, säger Aspasia Kleimenidou, fysioterapeut på Värnamo kommuns rehabenhet.

Det var hon som tog initiativ till gruppträningen. Syftet är att arbeta förebyggande, innan skadorna uppstår. Med sig har hon fysioterapeut Karin Alm och Oskar Edvardsson, som är studerande.

Annons

Annons

Maj-Britt Almqvist är van att röra sig och tycker att träffarna på Mötesplats Expo är givande.

Bild: Lina Alkner Timner

— Detta är någonting som vi verkligen brinner för. Många här är redan aktiva och går långt, men man måste också träna styrka och koordination, säger Karin Alm.

Det stämmer väl in på Anders Göth.

— Jag brukar gå fem kilometer i skogen varje dag, men jag kände att det här med balansen behövde jag verkligen öva, konstaterar han.

Även Ingbritt Svensson såg annonsen och kände att hon ville testa.

— Jag tränade i sporthallen tidigare, men så kom corona och då blev det slut på all träning. Jag cyklar mycket och jobbar i trädgården, men jag längtade efter någonting mer. Eftersom jag har Parkinson är det extra viktigt att hålla i gång, säger hon.

Träningen kommer att fortsätta varje tisdag förmiddag under sommaren och svårighetsgraden i övningarna ökar i takt med att deltagarna kommer in i träningen, lovar Aspasia Kleimenidou.

”Upp och sträck ut kroppen”, säger Aspasia Kleimenidou.

Bild: Lina Alkner Timner

— Alla måste inte göra allt, det går att anpassa efter vem man är. Det viktiga är att alla känner sig bekväma och är trygg i träningen.

Träffarna är gratis men för att inte gruppen ska bli allt för stor gäller det för alla som vill vara med att anmäla sig innan.

Annons

— Eftersom det är första gången som vi gör det här vet vi inte hur det utvecklar sig eller vilken efterfrågan det är. Den här gången var vi lite för många, det optimala är en grupp på runt tolv personer. Då hinner vi se till individen och ge lite personliga råd, säger hon.

Annons

Om det stora intresset för träningen i framtiden leder till större eller fler grupper är i nuläget oklart.

— Det är en fråga om resurser. Men vi kan se att det både verkar finnas behov och intresse. Det här främjar ju inte bara fysiskt välmående, det är ju också en arena för människor att komma ut och ha roligt och motverka ensamhet, säger Aspasia Kleimenidou.

Fysioterapeut Aspasia Kleimenidou visar hur rörelserna ska gå till.

Bild: Lina Alkner Timner

”Behovet att komma ut och röra sig och träffa andra är stort nu efter coronapandemin”, säger Aspasia Kleimenidou.

Bild: Lina Alkner Timner

Fysioterapeuten Karin Alm är också med och coachar. ”Detta är någonting som vi verkligen brinner för”, säger hon.

Bild: Lina Alkner Timner

”Rättvik”, säger Anders Göth, som inte bara ska kasta bollen till valfri deltagare utan samtidigt också nämna en svensk stad.

Bild: Lina Alkner Timner

Oskar Edvardsson hjälper också till. Han är studerande och gör sin praktik på kommunen.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

Efter en timmes rörelse är det skönt med lite avslappning.

Bild: Lina Alkner Timner

Det gäller att hänga med i rörelserna.

Bild: Lina Alkner Timner

Astrid Pettersson försöker nå prickarna på golvet och tar ut stegen ordentligt.

Bild: Lina Alkner Timner

Maj-Britt Almqvist kastar bollen fram och tillbaka.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

Annons

Till toppen av sidan