Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Smålandsstenar

En duva för fred ska hjälpa barnen i Ukraina

I tider av krig och katastrofer ville Lonneberg Design vara med och göra skillnad. Nu har de designat en fredsduva som ska sprida hopp om en ljusare framtid. Målet är att få in 100 000 kronor till Unicef:s barnfond.

Fredsduvan är en fin symbol för fred. ”Vi tror att många skulle vilja ha den i sitt hem för att visa att det är viktigt, säger han. Foto: privat

Annons

Smålandsstenarföretaget Lonneberg Design AB tillverkar inredningsprodukter i stål. När kriget i Ukraina bröt ut kände ägaren Inge Andersson att han ville hjälpa de drabbade.

— Vi började ganska tidigt fundera på om vi kunde göra någonting för att samla in pengar, i synnerhet till barnen.

Han letade runt och fann att barnrättsorganisationen Unicef:s insamling inte bara sörjde för att ge barn mat, tak över huvudet och sjukhusvård utan även psykologhjälp till traumatiserade barn och unga.

Inge Andersson kände att han ville hjälpa barnen i Ukraina. Nu tillverkar hans företag Lonneberg Design i Smålandsstenar en numrerad serie med denna fredsduva. Överskottet går till Unicef. Foto: privat

Annons

— Det ville vi vara med och stötta. Jag började fundera på vad vi kunde ta fram för produkt hos oss och hur vi skulle tänka.

Annons

Inge Andersson tog med sig frågan hem till sin sambo Camilla Saarinen och tillsammans började de spåna på en idé om en fredsduva. Sambon förfinade skissen till den form duvan har i dag.

Fredsduvorna finns i olika storlekar. Foto: privat

— Det blev en fin fredssymbol och vi tror att många skulle vilja ha den i sitt hem för att visa att det är viktigt, säger han.

För att få fredsduvan i produktion så snabbt som möjligt kontaktade Inge Andersson sina underleverantörer för att be dem om hjälp. Det visade sig snart att de inte bara ställde sig positiva till att få fram duvorna på kort varsel, de ville också vara med och sponsra projektet. Andrénverken i Smålandsstenar bekostar nu både plåten och laserskärningen, Assars Industri i Hillerstorp bidrar med pulverlackering och färgleverantören Technos sponsrar med färgen.

— Stödet blev större än vi trodde, det var lite oväntat. Det visar att folk förstår att hjälp behövs och att många vill hjälpa till och stötta Ukraina på olika sätt, säger Inge Andersson.

Fredsduvan, med sitt blågula band runt foten, är nu framtagen i en numrerad serie i 500 exemplar. Målet är att samla in 100 000 kronor.

Ida Gunnarsson och Axel Gustafsson jobbar med montering och packning när de är lediga från studier. Foto: privat.

Annons

Annons

— För ett större företag är kanske 100 000 kronor inte så mycket, men för ett litet bolag som vi utgör en sådan summa ungefär fyra procent av omsättningen. Det är en ganska bra del tycker vi, säger Inge Andersson.

För att bidraget ska komma till nytta så fort som möjligt överförs det till fonden i omgångar efterhand som pengarna kommer in.

— Hjälpen behövs nu så vi gör allt vi kan för att påskynda den, säger Inge Andersson.

Han utesluter inte att det kan bli en fortsättning på hjälpverksamheten även när målet är uppnått.

— I denna första omgång är det en numrerad serie, men det är inte otänkbart att tillverkningen lever vidare i någon form. Kriget kommer ju troligtvis att fortsätta ett bra tag till tyvärr.

Lonneberg Design har fått en hel del positivt gensvar för sitt projekt, både från kunder, leverantörer och privatpersoner i samhället.

— Många har hört av sig och tycker att det är en bra sak vi gör. Det känns roligt. Vi hoppas att fler tar efter, ju fler vi är som hjälps åt, desto bättre är det, säger Inge Andersson.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy