Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

ledare liberalGislaved

Brev till ledarsidan: Vi är emot kriget – men kan hålla två bollar i luften

Kommunistiska partiets Erik Anderson replikerar på tidningens ledare. Tidningens ledarskribent svarar direkt.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Erik Anderson, ledamot för Kommunistiska partiet i kommunfullmäktige i Gislaved.

Bild: Sebastian Orre

Annons

Replik på tidningens ledare från den 3 maj.

Det är sällan en vanlig arbetare och tidningsbud får nästan tre helsidors uppmärksamhet från Värnamo Nyheter, detta angående ett femtiotal delningar jag gjort om Ukrainakriget på min Facebooksida.

I samband med det ryska intåget i Ukraina gjorde Kommunistiska partiets partistyrelse den 24 februari ett skarpt uttalande mot kriget och intåget.

Medförfattare var undertecknad. Vi har därtill i vår tidning Proletären nummer 11 publicerat en helsida från ryska fredsvänner, som fördömde kriget.

Svenska Putinvänner, på en helt annan sida i debatten, anklagar Kommunistiska partiet för att anamma den amerikanska synen på kriget, varvid det förekommit insändardebatter i Proletären. Var och en kan därmed undersöka vad som skrivits i den tidning jag sålt i 51 år utanför systemet i Gislaved.

Annons

Annons

Sverige är djupt involverat i de västerländska strukturerna – ekonomiskt, militärt och politiskt. Därför anpassas journalistiken efter dessa förhållanden. Eftersom 99 procent av våra medier oreserverat håller på Nato, USA och Kiev, så tog jag mig friheten att dela ett antal inlägg, som ger en annan bild. Om dessa är korrekta eller inte har jag lämnat åt läsarna att avgöra och kommentera.

Det ångrar jag. Jag borde ha klargjort vilka delningar jag håller med om och vilka jag lade upp för kännedom. Det gör jag numera.

En av mina första delningar när kriget bröt ut var från den förre marinkårssoldaten, kongressledamoten och demokratiske presidentkandidaten, Tulsi Gabbard, som på invasionsdagen skrev: ”Detta krig och lidande hade lätt kunnat undvikas om Biden-administrationen/NATO helt enkelt hade erkänt Rysslands legitima säkerhetsbekymmer gällande Ukrainas medlemsprocess in i Nato, vilket skulle innebära amerikanska/NATO styrkor precis vid Rysslands gräns.”

När jag lagt upp vad den indiska utrikesministern säger eller vad en indisk före detta general har att förmedla, gallskriks det om ”lögn och förbannad dikt”. Detta är ett försök att tysta allt ifrågasättande av Natos roll i krisen.

I dagarna delade jag den före detta schweiziska underrättelseöversten Jacques Baud. Han är kritisk till hur kriget skildras i västmedier och anklagar styret i Kiev för allvarliga brott i Donbassregionen sedan 2014. Får man förmedla dessa synpunkter utan att bli kallad ryssvän?

Annons

För övrigt tror jag att västvärlden skjutit sig själv i foten genom de omfattande sanktionerna, som driver fram inflation och ekonomisk nedgång här i väst och bara drabbar vanliga människor. Konflikten måste trappas ner och diplomati och fred ta vid.

Annons

Erik Anderson

kommunfullmäktigeledamot, Kommunistiska partiet

SVAR DIREKT:

Det är positivt att Erik Anderson börjat påpeka vilka inlägg han ställer sig bakom och vilka som bara är "för kännedom", även om jag ställer mig tveksam om den senare sorten bör delas.

Visst är det möjligt att "hålla två bollar i luften". Som att å ena sidan fördöma kriget, å andra sidan vara kritisk till Nato som institution. Erik Andersons aktivitet på Facebook, som tidningen gått igenom och granskat, ger dock en obehagligare bild än så.

Allvarligast, som Anderson inte nämner direkt, är delningarna som ger sken av att de ryska styrkornas brutalitet mot civila i Butja och Mariupol skulle vara fabricerad, eller rentav utförd av den ukrainska sidan.

Det är, enligt ledarsidans syn på saken, att spela Vladimir Putin i händerna.

Per-Ola Nilsson

ledarskribent

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy