Annons

Annons

Annons

Bredaryd

Filmvisning och bokrelease för Marianne Olsson

Nu är fjärde boken om Krille, Solliden och dockans hemlighet, ute. I Bredaryds bygdegård var det i helgen både bokrelease och filmvisning.

— Det här var riktigt nervöst, säger författaren Marianne Olsson.

Text

Marianne Olssons senaste bok Solliden och dockans hemlighet är inspirerad av författarens moster Astrid som dog i TBC endast 17 år gammal.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

— Jag har skrivit fyra böcker men detta är faktiskt min första riktiga bokrelease. Jag var tvungen att googla hur det skulle gå till, säger författaren och läraren Marianne Olsson och skrattar.

Helgens bokrelease inleddes med filmvisning, filmen Skattjakten på Torpa stenhus som spelades in i somras. Det är den första filmen baserad på hennes böcker och till sommaren ska ytterligare tre böcker filmatiseras.

Med på visningen var flera av skådespelarna: författarens fyra barn och några av hennes elever från Kulltorpsskolan. Även om de hade sett filmen flera gånger tidigare var det roligt att se den igen.

Annons

— Jag har sett den fem gånger, men man upptäcker hela tiden nya saker, säger Madicken Ekman, som spelade kompisen Nathalie.

Annons

Vid efterföljande fika var det så dags för presentation av boken Solliden och dockans hemlighet. Marianne Olsson inledde med att visa upp ett gammalt inramat fotografi. Bilden föreställer hennes moster Astrid som dog i TBC endast 17 år gammal.

— Det här fotografiet är allt som finns kvar av henne. Det hängde i min mammas föräldrahem när jag var liten. Jag tänkte ofta på henne, hur det kändes att ligga där på ett sanatorium utan att få besök.

När Mariannes föräldrar gick bort fick fotot flytta hem till henne. Nu har Astrid fått nytt liv som huvudroll i boken. Här blir hon kompis med ingen mindre än kronprinsessan Viktoria.

— Tänk om hon hade vetat det, denna enkla lilla flicka som dog alldeles för tidigt någon gång på 30-talet, säger Marianne Olsson.

Med på bokreleasen var Eva Månsson från Isaberg förlag. ”Marianne är en fantastisk person att jobba med”, säger hon.

Bild: Lina Alkner Timner

Med på bokreleasen var också Eva Månsson från Isaberg förlag, som ger ut böckerna.

— Mariannes böcker passar oss som hand i handske. Hon är en lokalt förankrad författare som är specialiserad på läromedel, vilket är en av förlagets inriktningar. Det här med att dela in boken i olika svårighetsgrad är väldigt bra eftersom det inkluderar alla, säger hon.

Marianne Olssons fyra barn har alla del i hennes böcker och filmer: Kristian, Alexander, Belinda och Samantha.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

Annons

Att hålla bokrelease på sin egen hemort var pirrigare än Marianne trott.

— Det är mycket nervösare här än att vara i ett större sammanhang. Här känner man alla och man är livrädd för att det ska bli fel. Jag vill så gärna att det ska framgå hur tacksam jag är. Detta är min verkliga trygghet. Jag tror att det är viktigt att aldrig någonsin glömma var man kommer ifrån, säger Marianne Olsson.

Fakta

Fakta om Marianne Olsson

Mellanstadieläraren och författaren Marianne Olsson har skrivit fyra böcker, samtliga utgivna på Isaberg förlag: Skattjakten på Torpa stenhus (2018), Tågmysteriet på Bäckaskog slott (2019), Loshultskuppen, häxan på Wanås (2020) och Solliden och dockans hemlighet (2022), fyra olika nedslag i tiden från 1500-talet till nutid.

I somras spelades den första filmen, Skattjakten på Torpa stenhus, in och i sommar kommer de övriga böckerna att filmatiseras. Marianne Olssons fyra barn är alla delaktiga både i böckerna och i filmen, där de har olika roller.

Dockan bär på en hemlighet ... i denna bok som också ska filmatiseras.

Bild: Lina Alkner Timner

Eärendil Enbuske och Lars-Ove Nilsson satte en historisk prägel på kvällen.

Bild: Lina Alkner Timner

Efter filmvisning och bokrelease blev det signering. Marianne Olsson hade inrett ett helt rum med rekvisita.

Bild: Lina Alkner Timner

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan