Annons

Annons

Annons

Reftele

Påsken i fokus när den gömda skatten visas fram

Reftele hembygdsförening har tusentals skolplanscher i sin ägo. Nu vill föreningen visa ett urval av dem i en serie miniutställningar på Reftele bibliotek.

Text

Gunvor Nygren hänger upp en skolplansch på temat den sista måltiden.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

”Det svåra är att hitta en bra plats på väggarna i biblioteket”, säger Gunvor Nygren.

Bild: Lina Alkner Timner

Pickande hönor har en solklar påskanknytning.

Bild: Lina Alkner Timner

Vem har inte sett gamla tiders skolplanscher, föreställande allt ifrån djur till historiska företeelser? Skol- och bruksmuseet i Ölmestad rymmer en av Sveriges kanske största samlingar av detta historiska läromedel. Här hänger tusentals skolplanscher, inlämnade från byskolor runt om i Gislaveds kommun. Vissa av dem har över hundra år på nacken.

Annons

— Grundaren av Ölmestad museum, Tage Hellroth, förstod planschernas historiska värde och började samla tidigt. Faktum är att flera kända konstnärer målade skolplanscher i början av sina karriärer. Bruno Liljefors, till exempel, säger Gunvor Nygren, ordförande i Reftele hembygdsförening.

Annons

Många planscher hänger i den historiska skolsalen, men långtifrån alla. Ett stort antal finns också i ett rum på ovanvåningen, dolt för museets besökare. Det tyckte medlemmarna i föreningen var synd. Så uppstod idén om en utställningsserie, ”I skolplanschernas värld”, som nu har blivit ett samarbete mellan hembygdsföreningen, Reftele bibliotek och Studieförbundet Vuxenskolan.

— Biblioteket är ju en plats dit alla tillgång och lockar inte minst skolbarn och barnfamiljer. Det tyckte vi var bra, säger Gunvor Nygren.

Först ut i serien var utställningen ”Vinter” som kom lagom till sportlovet. Därefter kom utställningen med det hoppfulla namnet ”Snart kommer våren”, som bland annat berörde tidiga vårtecken som vårblommor, de första vårfåglarna och så vårfrudagen – eller våffeldagen som den kallas.

— Vi hittade flera planscher som berörde temat tidig vår och i biblioteksmontern hade vi samlat några gamla våffeljärn.

Inför helgen är en ny utställning aktuell på temat påsk och hembygdsföreningens medlemmar har dammsugit museet på de planscher med påskanknytning som nu pryder Reftele biblioteks väggar.

Ett 15-tal bilder fick plats, alltifrån höns och kycklingar till bibliska skildringar och texter som Gunvor Nygren har sammanställt utifrån bibliska historien.

— Här ser vi hur judarna bröt palmblad för att hälsa Jesus under Palmsöndagen och här är ängeln som vittnar om att Jesus är uppstånden.

Annons

Att hitta lämpliga planscher var lätt, men att hitta föremål till glasmontern var desto svårare.

Annons

— Vi hade inte en enda äggkopp så det blev lite finporslin, ett grötfat och skedar i horn i brist på annat, säger Gunvor Nygren och skrattar.

Intill montern står en text att läsa om äggets betydelse för påsken.

— När vintermörkret började ge vika och vårljuset återvände var det en signal för hönor och andra fåglar att börja värpa ägg. Dessa samlades ihop och lagom till påsk hölls en fest där alla fick äta, berättar Gunvor Nygren.

Påskutställningen på biblioteket är inte den sista. Planen är att fortsätta ställa ut museets skolplanscher utifrån olika teman. Nästa utställning handlar också den om våren.

— Vi har så många planscher att vi har material för flera år framöver. Vi får se hur länge biblioteket upplåter plats och hur länge vi orkar, men vi tycker att planscherna har ett stort kulturhistoriskt värde. Därför känns det roligt att allmänheten får en chans att se dem, säger Gunvor Nygren.

Lasse Nygren sätter upp en av planscherna i Reftele bibliotek.

Bild: Lina Alkner Timner

I ett avsides rum i Ölmestad museum finns mängder med gamla skolplanscher.

Bild: Lina Alkner Timner

Det tog sin tid att välja ut vilka bilder som lämpade sig bäst inför påskens utställning.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

Gunvor Nygren är ordförande i Reftele hembygdsförening.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

Tage Hellroth, grundaren av Ölmestad museum, numrerade och dokumenterade alla föremål.

Bild: Lina Alkner Timner

Bokstavsplanscherna har hjälpt många barn att lära sig läsa genom åren.

Bild: Lina Alkner Timner

Nästa utställning i biblioteket kommer att handla om våren.

Bild: Lina Alkner Timner

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan