Annons

Annons

Annons

Annons

Burseryd landsbygd

Nämnden säger nej till Mats solcellsanläggning: ”Jag trodde inte mina ögon”

Efter att bygg- och miljönämndens sagt nej till Mats Erikssons planer på bygga ett mindre bostadshus på hans steniga betesvall, ville han uppföra en solcellsanläggning på en del av sin skogsmark utanför Burseryd. Men nämnden anser inte att det allmänna intresset är tillräckligt stort för att ge strandskyddsdispens, och avslår hans ansökan. Nu hoppas Mats Eriksson att Länsstyrelsen resonerar annorlunda.

Mats Eriksson i Götsbo utanför Burseryd, har planer på att bygga en solcellsanläggning som producerar 800 000 kilowattimmar solel per år, på en skogsmark en bit ifrån hans gård. Men bygg- och miljönämnden beviljar inte någon strandskyddsdispens för projektet.

Bild: Johan Wallesjö

Annons

I november 2021 berättade tidningen om Mats Erikssons planer på en stor solcellsanläggning med en kapacitet på 1 000 kilowattimmar nära Västerån utanför Burseryd. På det ett hektar aktuella området som är obrukbar skogsmark, hade Mats tänkt montera ett stort antal metallstativ som solcellspanelerna ska sitta på. Den instängslade anläggningen skulle producera 800 000 kilowattimmar el per år, vilket innebär en årsförbrukning för 40 villor. Den utvalda platsen 50 meter från ån har varit avgörande för projektet – mottagningskapaciteten möjliggörs genom uppkoppling till den transformator som finns vid vattenkraftverket i närheten.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 129 kr/månad.

Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Till toppen av sidan