Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Pandemin i Finnveden

Restriktioner kan hävas i februari: ”Pandemin har gått in i en ny fas”

Nuvarande covidrestriktioner bedöms behövas i ytterligare i två veckor. Men om smittläget förbättras kan merparten börja avvecklas från 9 februari.

Socialminister Lena Hallengren (S).

Annons

Inbäddat innehåll

De nuvarande covidrestriktionerna kommer att behöva vara kvar i åtminstone 14 dagar till, meddelar regeringen och Folkhälsomyndigheten.

– Liv och hälsa hotas fortfarande. Vi har en extrem smittspridning med stor påverkan på samhällskritiska verksamheter, inklusive sjukvården och äldreomsorgen, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Annons

Annons

– Folkhälsomyndigheten bedömer att nuvarande åtgärder lägger en broms på spridningen och givet det höga antalet fall behövs den bromsen ännu en tid.

Enligt Folkhälsomyndighetens scenario når vi inom kort kulmen på den pågående smittovågen.

– Restriktionerna behöver vara kvar de närmaste 14 dagarna. Men om läget då har stabiliserats och om kulmen bedöms vara nådd och om vaccinationerna flyter på kan merparten av restriktionerna avvecklas från den 9 februari.

Nästa vecka återkommer regeringen med mer information om vilka restriktioner det kan handla om och i vilken takt avvecklingen kan ske.

Uppskattningsvis insjuknar minst en halv miljon människor i covid-19 varje vecka, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

– Vi kan samtidigt nu allt tydligare se att pandemin har gått in i en ny fas. En hög vaccinationstäckning skyddar många mot allvarlig sjukdom och död.

Att många nu är vaccinerade och att omikronvarianten leder till mildare sjukdom har också gjort att vi nu befinner oss i ett nytt läge.

– Vi bedömer att ytterligare två veckor ska vara tillräckligt för att klara oss förbi puckeln. Under denna tid hinner ytterligare ungefär en miljon människor få möjlighet att vaccinera sig, säger Tegmark Wisell om de förlängda restriktionerna.

Annons

För att inte få en allt för kraftig rekyl av smittspridning kommer dock vissa åtgärder behöva kvarstå ytterligare en tid även efter den 9 februari. Det gäller inte minst åtgärder för att skydda de allra äldsta och svagaste

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy