Aftonbladets undersökning av 242 kommuner av totalt 290, avseende hur många som nekats plats på äldreboende i respektive kommun, är också den nedslående för Gislaved Kommun. Gislaved delar en 9:e plats bland de kommuner som nekat flest under åren 2018 – 2021 med reservation för 2021. Antal nekade är 78 = 17 procent och beviljade 372. Trots detta så tycker ordföranden i socialnämnden att kommuninvånarna i Gislaved är missnöjda med allting. Förutom ovanstående siffror beräknas ett underskott i nämnden på 88 miljoner kronor, vilket lär hamna närmre 100 miljoner än 80 miljoner. Är inte detta skäl nog att vara missnöjd?
För nu kommer övriga nämnder i vanlig ordning, att tvingas trixa med sin budget och dess konsekvenser för kommunen, för att rädda upp situationen så långt det nu går i socialnämnden. Både ordföranden och socialchefen säger att det är fel målgrupp som tillfrågats, för de interna undersökningarna visar att brukarna är mycket nöjda. Frågor till brukarna med diverse funktionsnedsättningar och dess svar, måste man kunna få ifrågasätta. Skulle en undersökning däremot genomföras med anhöriga till de 135 som under 2021 sökte plats på äldreboende, skulle resultatet bli om möjligt än mer nedslående.
Annons
Annons
Det är inte lätt, att argumentera för de sina, då biståndsenheten hänvisar till socialtjänstlagen, som i sig är ganska generös, men kommunen har omvandlat den med mycket stramare riktlinjer och enheten följer den till punkt och pricka. 2018 tog politikerna beslut av kostnadsskäl att minska antalet platser på äldreboende från 255 till 246, varför man tvingas revidera riktlinjerna med ännu stramare bedömningar.
Av dagens 246 platser finns det endast en handfull lediga och ansökningarna är fem gånger fler, varför oddsen är små att kunna bli tilldelad ett boende. Utöver detta, så finns det i kommunen ytterligare cirka 90 platser som av kostnadsskäl och personalbrist inte kan öppnas upp och är därför inte med i budget.
Är det konstigt att kommuninvånarna är en aning missnöjda, för i nästa andetag kan kommunen betala ut avgångsvederlag i miljonklassen, till tjänstemän som sagt upp sig själva, eller blivit avskedad för att man inte klarat arbetsuppgifterna. De missnöjda kommuninvånarna är med rätta intresserade av hur skattemedlen hanteras och fördelas. Speciellt som kommunen år efter år inte kommer till rätta med sina finansiella problem. Då ska man inte bli kallad missnöjd.
Problemet kommer förmodligen att öka trots att arbetslösheten har minskat, för befolkningen ökar i ålder och för få bidrar med skattemedel. Tycker ordföranden att det är jobbigt med missnöjda kommuninvånare, så är det minst lika jobbigt med en ordförande som representerar det största regerande partiet (Centern) i kommunen och som inte vill se sanningen och inte heller har förslag till lösning. Det är mycket illavarslande för Gislaveds Kommun.
RWP