Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Smålandsstenar

43 borrhål prövas i domstol

Weland AB vill göra 43 borrhål på sin mark för att utöka sin bergvärmeanläggning. Bygg- och miljönämnden har förbjudit åtgärden, med hänvisning till att borrningen riskerar sprida lösningsmedlet tri som hittats i närheten. Företaget överklagade till Länsstyrelsen, som höll med och upphävde beslutet. Nu vill bygg- och miljönämnden att frågan prövas av mark- och miljödomstolen.

Magnus Sjöberg (C), ordförande i bygg- och miljönämnden, menar att det finns andra och mer riskfria uppvärmningsalternativ för Weland än bergvärme.

Bild: Christer Gallneby

Annons

Under våren 2020 anmälde Weland i Smålandsstenar en utökning av sina befintliga värmepumpsanläggningar, med 43 borrhål på 270-300 meter, utöver de 37 man redan har. På en fastighet söder om den planerade bergvärmeborrningen har klorerade lösningsmedel i form av tri tidigare konstaterats. Och även om föroreningarnas omfattning inte närmare klarlagts, har tidigare undersökningar för planerad borrning inte visat någon förorening i grundvattnet. Samtidigt är tri tyngre än vatten och kan sprida sig lättare till grundvattnet i berggrunden.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 129 kr/månad.

Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.
Vi är en del av Bonnier News (559080-0917)
Betalningar hanteras av Klarna

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy