Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

TV: Eleverna fick en egen filmpremiär: ”Jag blir tårögd över elevernas prestationer”

Det var ett gäng stolta elever som fick se filmen Skattjakten på Torpa stenhus i sitt eget klassrum på Kulltorps skola. Utan dem hade filmen knappast blivit av.

Några stolta skådespelare som fick se sig själva i skolpremiären av filmen Skattjakten på Torpa stenhus, tillsammans med läraren och författaren Marianne Olsson.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

Det började som en idé om en bok i tre versioner — en lätt, en medel och en svår — i syfte att få ett gemensamt diskussionsunderlag för alla eleverna i klassen. Nu, fyra år senare, har idén landat i fyra böcker och en film. Bakom alltihop står inte bara mellanstadieläraren och författaren Marianne Olsson och hennes fyra barn utan även hennes elever. De agerar nämligen skolklass i filmen Skattjakten på Torpa stenhus, som spelades in under sommaren.

Inbäddat innehåll

I ett första läge är filmen tänkt som en utbildningsfilm och kommer att visas på skolor runt om i hela Sverige. Kanske kommer den också att visas i någon tv-kanal så småningom, vilken är ännu oklart.

Annons

Annons

Oscar Kekonius Johansson, Yri Åkerblad och William Natzén. I bakgrunden Nils Svensson, Emilia Lind och Wera Jonsson.

Bild: Lina Alkner Timner

Lagom till jullovet fick eleverna se filmen för allra första gången. Röda mattan rullades ut i klassrummet och det serverades popcorn, julmust och tårta. Eftersom klassen är en fem-sexa var det inte alla som medverkade i filmen. De som gick i sexan före sommarlovet har nu hunnit börja i sjuan i Hillerstorpsskolan, men under premiären fick de besöka sin gamla skola och träffa de forna klasskamraterna. Det var en stolt klunga som bänkade sig framför vita duken för att se slutresultatet av sommarens bravader.

Vincent Karlsson, Nils Svensson, Alvin Danielsson och William Natzén äter popcorn vid visningen.

Bild: Lina Alkner Timner

— Jag kommer från en liten by med 200 invånare så det var roligt att vara med i någonting så här stort, säger Vincent Karlsson.

Madicken Ekman tyckte att det kändes pirrigt att se sig själv. Hon spelar kompisen Nathalie och har ett par repliker i filmen.

— Vi fick ta om dem ett par gånger. Det kändes lite pinsamt först, men sedan förstod jag att det alltid är så i en filminspelning, säger hon.

Marianne Olsson hade svårt att hålla tårarna tillbaka när filmen rullade.

— Man blir tårögd över elevernas prestation. De har varit fantastiskt duktiga och så har de fått känna på att det finns olika sätt att lära. Det behöver inte bara vara genom en bok, man kan faktiskt producera någonting själv. Det tror jag att de kan ha nytta av i framtiden, säger hon.

Annons

Oscar Johansson Kekonius i sexan håller med sin lärare. För honom är rörlig bild det bästa sättet att inhämta kunskap.

Annons

— Jag har lärt mig väldigt mycket genom att titta på olika Youtubeklipp till exempel. Om någonting är intressant så lär man sig det enklare, säger han.

För eleverna i femman, som ännu inte varit med i någon film, blev detta ett smakprov på vad som komma skall. Tanken är nämligen att de ska vara med vid nästa inspelning som sker under sommaren. Då filmas Marianne Olssons andra bok, Tågmysteriet vid Bäckaskog slott. Även då ska de spela Krilles klasskamrater. Den gången blir det en spökvandring på Bäckaskog slott i Skåne.

”Att 29 bokstäver kan bli någonting som någon annan kan ha nytta av, det är fantastiskt”, säger Marianne Olsson.

Bild: Lina Alkner Timner

— Det ska bli roligt. De har sagt att det kommer att vara många omtagningar, men jag tror att det kommer att gå bra, säger Wera Jonsson, som går i femman.

Filminspelningen med klassen har många fördelar. Förutom det faktum att filmteamet får skådespelare och statister till sina produktioner hoppas Marianne Olsson att den också kan så ett litet frö hos eleverna inför framtida val i livet.

Eleverna tyckte att det var både pirrigt och roligt att se filmen i sin helhet.

Bild: Lina Alkner Timner

— Det är ofta de där ovanliga situationerna som man minns. De kan påverka framtida val. Ett studiebesök på ett konstmuseum kan leda till att någon väljer att bli konstnär. En skolresa i buss kanske gör att någon vill bli chaufför. Upplevelsebaserat lärande är ofta väldigt givande, säger hon.

Annons

Marianne Olsson har arbetat som lärare i 30 år, till och med i samma klassrum. Omkring 300 elever har hon totalt undervisat, i årskurs fem och sex. För henne är det viktigt att inte stagnera som lärare.

Annons

— Världen utvecklas hela tiden, inte minst inom tekniken. Det är jätteroligt att komma på nya sätt att lära sig och blanda med det gamla. På så sätt kan eleverna få ut maximalt med kunskap, ha kul på vägen och känna sig viktiga. För det är de verkligen, säger Marianne Olsson.

Marianne Olsson har undervisat i samma klassrum i 30 år. ”Jag hoppas att det blir många år till”, säger hon.

Bild: Lina Alkner Timner

Madicken Ekman har ett par repliker i filmen.

Bild: Lina Alkner Timner

”Utan er hade det aldrig blivit någonting, varken böcker eller film”. Marianne Olsson är noga med att poängtera elevernas insats i filmen.

Bild: Lina Alkner Timner

Rekvisitan i böckerna är av det billigare slaget, inte sällan second-handfynd.

Bild: Lina Alkner Timner

Yri Åkerblad, Madicken Ekman, Axel Hög och Oscar Kekonius Johansson tycker att det är roligt att se filmen.

Bild: Lina Alkner Timner

Popcorn och tårta — det ska det vara på en filmpremiär.

Bild: Lina Alkner Timner

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy