Annons

Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Glädjebeskedet — det blir fler filmer om Krille

Nu är det klart. Samtliga av Marianne Olssons historiska böcker om Krille blir film, tillsammans med historieprofessorn Dick Harrison. Redan till sommaren spelas de in.

— Det känns stort, helt obegripligt nästan, säger författaren och skådespelaren Marianne Olsson.

Bröderna Jonathan, Eryan och David Meza Howes från filmbolaget Meza Verde Film tillsammans med Marianne Olsson. Här på filminspelningens första dag vid Torpa stenhus.

Bild: Anette Wiik

Annons

I samma veva som hennes fjärde bok, Solliden och dockans hemlighet, lämnar tryckeriet står det klart: alla Marianne Olssons historiska böcker om Krille kommer att filmatiseras — redan till sommaren.

— Vi vill passa på nu. Kristian, som spelar Krille i filmerna, blir ju inte yngre så vi kände att det var nu eller aldrig, säger filmproducenten Eryan Meza Howes.

Det är han som tillsammans med bröderna Jonathan och David Meza Howes i filmbolaget Meza Verde Film skapade filmen Skattjakten på Torpa stenhus.

Sedan den lyckade premiären på Torpa stenhus i november förra året, där alla inblandande i projektet samlades för att se resultatet, har det gått bra för filmbolaget.

— Många uttryckte en förvåning över filmens höga standard, de hade nog inte förväntat sig det. Efter att de sett den var det lättare, både att få med sig medarbetare och att få ekonomiskt stöd.

Annons

Annons

Produktionen finansieras av Mediacenter i Jönköping och Mediapoolen i Västra Götaland. Manus skrivs nu för fullt och redan i sommar drar inspelningen i gång. Platsen för första filmen är Skåne, närmare bestämt Bäckaskog slott, en plats Marianne Olsson besökt många gånger.

— Min mamma arbetade faktiskt där när jag var barn, så jag har sprungit i gångarna under slottet flera gånger, säger hon.

Precis som Skattjakten på Torpa stenhus bygger de nya filmerna på tre grundteman: en regent, ett slott och ett mysterium. De utspelar sig i olika århundraden från 1500-talet till 2000-talet. Marianne Olsson är med som berättare och historieprofessorn Dick Harrison som den kunnige sidekicken, som ofta och gärna lägger sig i filmens handling för att få den historiskt korrekt.

— Det är en ynnest att få arbeta med så otroligt duktiga människor, säger Marianne Olsson.

När hon började skriva berättelsen om Krille för snart fem år sedan kunde hon aldrig ana att det skulle bli så stort som det nu har blivit.

— Det känns surrealistiskt. Det är så fantastiskt att både bokförlag och filmbolag har satsat på oss, så att den här drömmen har kunnat bli verklighet, säger hon.

Även Meza Verde Film ser det fortsatta projektet som en dröm som går i uppfyllelse.

— Det är detta, att spela in långfilmer, som vi strävat efter sedan vi började som filmare, det är det här vi brinner för. Sedan är vi väldigt stolta över Marianne, jag tror inte att hon själv riktigt har förstått hur otroligt mycket hon har åstadkommit, säger Eryan Meza Howes.

Annons

Fakta

Fakta om Krilleserien

Mellanstadieläraren och författaren Marianne Olsson har skrivit fyra böcker, samtliga utgivna på Isabergs förlag: Skattjakten på Torpa stenhus (2018), Tågmysteriet på Bäckaskog slott (2019), Loshultskuppen, häxan på Wanås (2020) och Solliden och dockans hemlighet (2022), fyra olika nedslag i tiden från 1500-talet till nutid.
I somras spelades den första filmen, Skattjakten på Torpa stenhus, in.
Marianne Olssons fyra barn är alla delaktiga både i böckerna och i filmen, där de har olika roller.

Annons

Mer om Marianne Olsson:

Skrivandet är hennes livselixir

Marianne Olssons historiska läroböcker blir film: ”En vanlig ”sketen mamma kan också”

Dick Harrison om filmen: ”Jag blev jätteglad när jag fick frågan”

Här förs Krille till stupstocken

Festlig premiär för Kulltorpslärarens film med Dick Harrison: ”Hoppas verkligen att det blir fler filmer”

Annons

Annons

Till toppen av sidan