Ingen som passerar stationshuset i Horda har kunnat undgå den ovanliga juldekorationen: en tre och en halv meter hög adventsljusstake. Detta är en tidig julklapp från Samuel Lindkvist till hans fru Emma Lindkvist. Paret äger stationshuset strax intill och inför den stundande julmarknaden ”Jul i stationen” tyckte han att området borde piffas upp.
— Jag tänkte att adventsljusstaken är en klassisk symbol för julen, säger Samuel Lindkvist.
Hans svärfar Sten-Åke Sjöqvist var inte sen att haka på idén och snart var bygget i gång. Samuel är konstruktör inom bland annat bilindustrin och att konstruera en storskalig ljusstake var inte särskit svårt. Tryckimpregnerat virke fick utgöra stommen, stora plaströr blev ”stearin” och ”lågorna” tillverkades av stallyktor.
Annons
— Det var relativt enkelt att få till. Det svåra var att göra det utan att Emma anade vad som var på gång, vi fick hålla till i företagets lokaler. Jag tror att hon förstod att vi hade någonting i görningen, men inte vad, säger han.
Annons
Så var det. När Emma Lindkvist kom till stationshuset, stressad inför den stundande julmarknaden, blev hon minst sagt överraskad.

Adventsljusstaken i Hoda går inte att missa. Sten-Åke Sjöqvist och svärsonen Samuel Lindkvist tillverkade den som en överraskning till dottern och hustrun Emma Lindkvist.
Bild: Lina Alkner Timner
— Jag blev otroligt rörd över att de hade gjort detta för mig. Vilket arbete de hade lagt ned, trots att det har varit så mycket annat jobb. Jag blev så imponerad, säger hon.
Hon och maken har fått många positiva kommentarer från glada Hordabor. Inte bara för den lysande ljusstaken utan också för allt arbete som de har lagt ned på det fina gamla stationshuset, som fyller 120 år nästa år. När de köpte huset i oktober förra året hade de ingen aning om hur mycket arbete som väntade, men renoveringen har gått med en rasande fart. På ett drygt år har läckande rör lagats, taket har lagts om och alla golv har slipats och lackats.
— Golven var en utmaning. Vi fick riva bort den gamla mattan och där under var det helt svart. Vi gnuggade golvet med en liten färgskrapa, ammoniak och diverse maskiner och till slut blev det bra, säger Emma Lindkvist.

Emma Lindkvist tittar ut från det som en gång var biljettluckan.
Bild: Lina Alkner Timner
Hennes far, Sten-Åke Sjöqvist, har varit behjälplig i det mesta, alltifrån att montera och kakla det helt nya köket till att tillverka balkongens smidesdetaljer. Han har också hjälpt till med att fixa elementen.
Annons
Annons
— De läckte lite varstans. Det var bara att ta ned rören, svetsa ihop och provtrycka dem, säger han.
Den gamla vänthallen i stationshuset har putsats upp, men alla originaldetaljer är intakta, inklusive de båda biljettluckorna och sittbänkarna i trä.
— Där har man suttit och väntat på tåget många gånger, säger Sten-Åke Sjöqvist.
Stationshuset har nu inte bara tjänat som lokal vid årets julmarknad, här har också hållits våffelcafé. Projekten har varit sammansvetsande för hela familjen, alla har varit engagerade på något sätt. Mamma Annelie Sjöqvist brukar vara den som står i köket och gräddar våfflorna och dottern Nova, 13 år, kan både sälja glass och servera. Även parets son Thilo, 11 år, har visat stort intresse, inte minst för de maskiner som använts i samband med renoveringen.
— Det är tre generationer som engagerat sig i stationshuset, det känns väldigt roligt. Dessutom har även släktingar och grannar hjälp oss, säger Emma Lindkvist.

Makarna Lindkvist har lagt många timmar på att renovera det gamla stationshuset.
Bild: Lina Alkner Timner
Att engagemanget för det gamla huset har blivit så stort kunde varken hon eller Samuel Lindkvist förutse då de köpte det.
— Vi ville bara bevara huset för framtiden. Det hade sådan potential, det var synd om det skulle förfalla, säger Emma Lindkvist.

Den gamla vänthallen är i stort sett intakt. Ljuskronan i smide har Sten-Åke Sjöqvist tillverkat.
Bild: Lina Alkner Timner
Annons
Det som har drivit makarna, trots att de båda arbetar heltid, har varit viljan att glädja andra på orten.
— En sådan här sak gör man inte för egen vinning, det är tanken på att det ska komma andra till gagn som är den främsta drivkraften, säger Samuel Lindkvist.
Annons
Familjen kommer att fortsätta driva café och butik emellan varven. Även tillfälliga evenemang kommer att äga rum, i samarbete med lokala producenter.

För tågpendlarna har ljusstaken blivit ett kärt landmärke.
Bild: Lina Alkner Timner
— Det är en av de roligaste delarna i detta, att vi får träffa så många kreativa människor. Det finns väldigt många sådana här i trakterna, säger Emma Lindkvist.
Sten-Åke Sjökvist håller med.
— Min känsla är att nästan alla här i Horda har velat ställa upp på ett eller annat sätt. Det är fint tycker jag.
Inte minst i juletid är gemenskapen viktig, menar han.
— Här får adventsljusstaken en biblisk innebörd. Ljuset har ju, som vi alla vet, egenskapen att segra över mörkret, säger Sten-Åke Sjöqvist.

Köket är helt nytt.
Bild: Lina Alkner Timner

Mysiga cafébord står i husets övervåning.
Bild: Lina Alkner Timner

En bekväm sittgrupp i stationshusets största rum.
Bild: Lina Alkner Timner

Bakom biljettluckan finns den lilla butiken.
Bild: Lina Alkner Timner