Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gislaved

Safari bland tomtar i Dravö

Det började som ett infall med bara ett par dagars planering. I år blev tomtesafarin i Dravö betydligt mer organiserad. Över 40 bilar fulla med förväntansfulla barn kom för att se tomtarna förbereda julen.

Nissar och systrar, Ester och Elsa hjälper till i tomteverkstan.

Annons

Förra året lovade familjen Hilding-Hermansson i byn Dravö utanför Bredaryd att de skulle satsa på ännu en tomtesafari, efter den lyckade premiären förra året. Då var de fyra, nu har tomtestyrkan fördubblats. Dessutom har det söta lilla posthuset som står utmed vägen renoverats.

— Vi hade som mål att få det färdigt till första advent och det lyckades, säger Anna-Karin Hilding.

Anna-Karin Hilding och de övriga i byn bjöd inte bara på pepparkakor utan också på en safari utöver det vanliga.

Bild: Lina Alkner Timner

Hon är inte bara tomtemor utan också den som varit mest drivande i tomtesafarin, en idé som kom under pandemin.

Annons

— Vi tyckte synd om alla barnen som gick miste om så mycket inför julen. Sedan förstod jag att de tyckte att detta var så roligt att de ville komma i år igen, säger hon.

Annons

Upplägget är det samma som för ett år sedan: längsmed byvägen får de förbipasserande bilpassagerarna se hur tomtarna förbereder sig inför julen. Det är gratis och antal varv är obegränsat.

Tomten Irene Malmström vid det nyrenoverade och för dagen pyntade posthuset är en eldsjäl som i år varit drivande i safarin.

Bild: Lina Alkner Timner

Första anhalten är Christina Eriksens hus. Hon har fått besök av självaste tomtemor, som tillreder gröt ute på farstutrappan. I huset strax intill lagar nissen Ellen Hermansson, dotter till Anna-Karin och Magnus, sin kälke. Nästa stopp är vid Hermansgården där Anna-Karin ”Tomtenissen” Hilding delar ut pepparkakor till förbipasserande bilpassagerare. En bit upp i backen står tomtefar Magnus Hermansson redo att bege sig ut på sina skidor, med säcken på ryggen.

Tomtefar Magnus Hermansson är Dravös egen fixare, här redo att ge sig av på sina skidor. Men det är lite skralt med snö.

Bild: Lina Alkner Timner

— Det är lite tunt med snö tyvärr, konstaterar han.

Strax intill finns önskelådan, där alla barn kan lägga i sin önskelista till tomten och i verkstan tar klapparna form. Det är Emma Magnusson, dotter till Anna-Karin och Magnus, som tillsammans med sina döttrar Ester och Elsa slår in paket för brinnande livet.

Elsa, fem år, visar lådan för önskelistor som går direkt till tomten.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

Annons

Tomtesafarin i Dravö har engagerat i stort sett hela byn, alltifrån grannar som klätt in husen i ljusslingor till hemmagjorda bockar och kransar, alla skapade av Helen Nygren. Irene Malmström var inte hemma förra året, men i år har hon varit desto mer engagerad.

— Anna-Karin hörde av sig och undrade om jag ville vara tomte vid posthuset i år. Det ville jag gärna, det här är en rolig grej, säger hon.

Det lilla posthuset har varit byns samlingspunkt i decennier. Det renoverades hemma på makarna Hilding-Hermanssons gård.

— Jag låg på som en tok och tjatade för att få det klart till tomtesafarin. Tack vare att Lennart och Kenneth Nilsson här i byn fraktade det fram och tilllbaka så kunde vi få det på plats i tid, säger Anna-Karin Hilding.

I ett hus vid skogens slut, Irene Malmström tittar ut.

Bild: Lina Alkner Timner

Detta är inte det enda projekt som hon och hennes familj har startat i byn. I somras anordnade de också ett sommarcafé som lockade över 80 personer, långt fler än de räknat med.

— Vi får höra ibland att vi är en ganska driftig familj. Min man är väldigt snäll och duktigt, han hakar på alla galna idéer. Utan honom hade det aldrig blivit någon safari.

Konsten är att engagera omgivningen, kunna delegera och planera, menar hon.

— Det blir ganska många och långa att-göra-listor och en hel del tjat. Jag tror att jag har en talang för att få folk att göra som jag säger, konstaterar Anna-Karin Hilding och skrattar.

Annons

Emma Magnusson med dottern Ester, fyra år, slår in paket.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

Hennes främsta drivkraft är att skapa mötesplatser där människor kan utbyta idéer och tankar i stället för att bara sitta med näsorna i mobilerna.

— Jag är ju utbildad pedagog, det ligger väl i min natur att få gruppen att hålla samman. För mig är det viktigt att vi pratar med varandra och har roligt ihop. En kväll som denna stärker sammanhållningen i byn och jag är glad över att så många här har engagerat sig, säger hon.

Wilma och Saga Sjödell missade förra årets tomtesafari, men i år blev det en tur tillsammans med pappa.

Bild: Lina Alkner Timner

Tomtemor Christina Eriksen håller grötgrytan varm. Christina var också drivande under förra tomtesafarin.

Bild: Lina Alkner Timner

Kransar, tomtar och djur har Helen Nygren skapat.

Bild: Lina Alkner Timner

Tomten Ellen Hermansson fixar till kälken.

Bild: Lina Alkner Timner

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy