Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Värnamo

Svår influensasäsong kan vara att vänta – ett fall i Värnamo hittills

Efter förra årets historiskt milda influensasäsong – utan bekräftade fall i länet – tyder mycket på att årets säsongsinfluensa gör fler svårt sjuka. Hittills har sju fall bekräftats i länet, varav ett i Värnamo.

– Det finns en risk att det blir en ovanligt besvärlig säsong eftersom spridningen var så låg förra året, vilket gör att färre är skyddade i år, säger smittskyddsläkaren Malin Begnér.

Smittskyddsläkaren Malin Begnér menar att vilken variant av säsonsinfluensan som blir dominerande spelar roll för hur många äldre som blir svårt sjuka.

Bild: Robert Eriksson

Annons

Årets influensasäsong kan bli ovanligt svår och innebära ett hårt slag mot äldre och personer i riskgrupper – detta då flera fall av den virusvariant som låg bakom utbrottet av Honkonginfluensan 1968 upptäckts. Viruset som går under namnet H3N2 innebär feber, hosta samt ont i kroppen och anses vara den allvarligaste av de fyra olika influensavarianterna vilka sprids med säsongsmässig regelbundenhet över världen. Av de influensafall som upptäckts i Sverige under vecka 45 och 46 har majoriteten varit just H3N2 – något som talar för att varianten blir dominant i år.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 129 kr/månad.

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Ingen bindningstid - säg upp när du vill.
Vi är en del av Bonnier News (559080-0917)
Betalningar hanteras av Klarna

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy