Annons

Annons

Annons

Annons

Värnamo

Svår influensasäsong kan vara att vänta – ett fall i Värnamo hittills

Efter förra årets historiskt milda influensasäsong – utan bekräftade fall i länet – tyder mycket på att årets säsongsinfluensa gör fler svårt sjuka. Hittills har sju fall bekräftats i länet, varav ett i Värnamo.

– Det finns en risk att det blir en ovanligt besvärlig säsong eftersom spridningen var så låg förra året, vilket gör att färre är skyddade i år, säger smittskyddsläkaren Malin Begnér.

Text: 

Smittskyddsläkaren Malin Begnér menar att vilken variant av säsonsinfluensan som blir dominerande spelar roll för hur många äldre som blir svårt sjuka.

Bild: Robert Eriksson

Annons

Årets influensasäsong kan bli ovanligt svår och innebära ett hårt slag mot äldre och personer i riskgrupper – detta då flera fall av den virusvariant som låg bakom utbrottet av Honkonginfluensan 1968 upptäckts. Viruset som går under namnet H3N2 innebär feber, hosta samt ont i kroppen och anses vara den allvarligaste av de fyra olika influensavarianterna vilka sprids med säsongsmässig regelbundenhet över världen. Av de influensafall som upptäckts i Sverige under vecka 45 och 46 har majoriteten varit just H3N2 – något som talar för att varianten blir dominant i år.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 129 kr/månad.

Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Till toppen av sidan