Annons

Annons

Annons

Värnamo

Nu sjunger Lucia live för hela kommunen

Årets Lucia i Värnamo har under de senare åren lottats fram bland sju utvalda kandidater. Från och med i år väljs även dessa kandidater genom lottning. Detta är inte den enda nyhet som årets Luciafirande har att erbjuda.

Text

”Det är en ära att få bära vidare den här traditionen. Men utan våra samarbetspartners hade det inte gått”, menar Luciakommitt´ens ordförande Hans-Jörg Pohlmann och Bengt Jonsson.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

I fem decennier har Lions Club i Värnamo stått för Luciakröningen. Tidigare skedde valet genom röstning utifrån sju kandidater som Lions hade utsett. För fem år sedan valde klubben att skippa röstningsmomentet till förmån för lottning. I år tar man det ett steg längre. Nu väljs även kandidaterna ut via lottning.

— Vi kände att vi ville ge alla samma chans, det kändes mer tidsenligt och rättvist, säger Luciakommitténs ordförande Hans-Jörg Pohlmann.

Under de senaste 20 åren har intresset för Luciautnämningen dock minskat. Förr kunde antalet sökande ligga på omkring 30-40 personer. I dag får klubben sällan in fler än 10 till 15 kandidater.

Luciafirandet äger rum i Arken och kommer att livesändas.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

Annons

— Det är inte lika hög status att utses till Lucia i dag som det var förr, jag vet inte varför. Det är viktigt för oss att utnämningen inte upplevs som en skönhetstävling, alla ska ha samma chans oavsett vem man är, säger Hans-Jörg Pohlmann.

Att lotta fram kandidaterna är inte den enda nyheten när det gäller Värnamo Lions Luciafirande. Pandemin har ställt till det, men också främjat kreativa lösningar. När Lions i Värnamo tvingades ställa in det publika firandet i Arken förra året sändes utomhuskonserten som en film, producerad i samarbete med Kulturskolan och esteteleverna på Finnvedens gymnasium. Filmen skickades till kommunens äldreboenden där de boende kunde se den och samtidigt fira med tårta. Det blev succé.

— Musikskolan hade spelat in musiken och körsången och lagt på den i efterhand. De filmade kröningen och hela programmet blev väldigt proffsigt. De boende pratade om firandet länge efteråt, säger Bengt Jonsson från Lions Värnamo.

I år har restriktionerna lättat och lottningen kommer precis som vanligt att äga rum i samband med årets julmarknad i Apladalen. Luciafirandet äger rum i Arken med en konsert, mot uppvisande av covidpass.

— Tyvärr blir det så i år, vi måste följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Pandemin är inte över än, konstaterar Hans-Jörg Pohlmann.

Annons

Trycket på biljetter är stort. Många som vill gå kommer att stå utan biljett och det finns många som inte har möjlighet att närvara av andra skäl.

Annons

— Därför sänder vi i år live från konserten till äldreboendena, säger Bengt Jonsson.

Även i år kommer kommunens äldreboenden att kunna fira Lucia med tårtkalas.

— 35-40 tårtor blir det och vi på Lions ser till att de kommer ut till boendena, säger Bengt Jonsson.

Han poängterar att initiativet med digitala Luciafiranden inte hade varit möjligt utan ekonomiskt stöd från Norhedsstiftelsen och praktisk hjälp från esteteleverna på Finnvedens gymnasium och Kulturskolan.

— Det är de som har gjort det möjligt för oss att bära den här fina traditionen vidare. För oss är det en stor ära, säger han.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan