Annons

Annons

Annons

Värnamo

Hjärtats hus rymmer många erfarenheter: ”Här får man vara den man är”

När vi blir sjuka eller någon i vår närhet drabbas av sjukdom eller dör kan det vara avgörande att det finns en mötesplats. Hjärtats hus är en sådan.

— Att få ha en stund tillsammans är så viktigt, säger grundaren Maggie Målevik.

Text

Hjärtas hus volontärer vet vad det innebär att drabbas av sjukdom.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

I Medborgarskolans lokal i Värnamo doftar det kaffe och bullar. Här har åtta volontärer samlats för att gå igenom dagens program. I dag ska Birgitta Ericsson hålla i en kurs om existensiell hälsa med utgångspunkt i WHO:s värdegrund.

— Detta är ett exempel på aktiviteter som vi erbjuder. Vi har både fysiska och sociala aktiviteter, som promenader, intressanta föreläsningar och musikcaféer, men det viktigaste i vår verksamhet är att se och stödja varandra, att få ha en stund tillsammans, säger hon.

Hjärtats hus vänder sig till personer i länet som har eller har haft cancer eller annan långvarig sjukdom eller som är närstående eller vän till någon som drabbats.

Volontärerna Agneta Elofsson, Else-Britt Carlsson, Maggie Målevik, Christina Ahlqvist (besökare), Stig Ericsson, Annika Yngvesson (besökare), Birgitta Ericsson, Eva Lövgärd, Christina Lindetorp, och Lena Martinsson.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

Annons

Verksamheten finns på fyra platser i länet: Jönköping, Eksjö, Tranås och Värnamo. I Värnamo träffas gruppen varannan onsdag, udda veckor, och det är besökarnas önskemål som styr aktiviteterna.

— Vi bjuder på kaffe och fikabröd till självkostnadspris, säger Maggie Målevik.

Hon var den som tog initiativ till Hjärtats hus efter att ha gått igenom en bröstcancerbehandling 2009. Under sin sjukdomstid skrev hon boken Cancer som resesällskap: Min uppmuntran till dig.

— Under arbetet med boken insåg jag hur viktigt det är att ha personer i sin närhet som kan stötta. Jag förstod också att alla inte har det i sin vardag, säger hon.

Maggie Målevik kände att det borde finnas en verksamhet som innefattar många sjukdomstillstånd, inte bara ett specifikt, så att fler drabbade skulle kunna finna stöd i varandras erfarenheter.

— Många sjukdomar saknar föreningar på nära håll. När jag hörde min familj berätta om hur de upplevde min sjukdomstid kände jag att det också behövdes en plats som kunde fånga upp anhöriga till den sjuke, säger hon.

Bara vetskapen att man delar samma erfarenhet kan räcka långt

Engagemanget mynnade ut i Hjärtats hus, som slog upp sina portar i Jönköping 2016. Inledningsvis som ett projekt i Regionens regi med medel från Stiftelsen Fonden för Klinisk Cancerforskning och medel från Allmänna Arvsfonden. Nu är Hjärtats hus en fast verksamhet inom Region Jönköpings län.

Annons

— Vi arbetar i nära samverkan med sjukvården och samhället, patientföreningar och andra föreningar. Vi har inte några medlemsregister eller avgifter, man behöver inte föranmäla sig utan kan komma och gå som man vill, säger Maggie Målevik.

Annons

Hjärtats hus drivs av volontärer som alla har egen erfarenhet av sjukdom antingen som patient eller som närstående. Volontärerna finns alltid på plats för att lyssna, stötta och bara finnas till.

— Här är det okej att vara som man är just för dagen. Vi finns här om man vill prata, här får man skratta men också gråta. Bara vetskapen att man delar samma erfarenhet kan räcka långt, säger Birgitta Ericsson.

Varje människa är unik, alla har någonting med sig i sin ryggsäck. Här vill vi skapa en miljö där alla kan bli synliga

Det var bland annat det som lockade besökarna Annika Yngvesson och Kristina Ahlqvist, som valde att delta i träffen just denna dag.

— Det behövs ett sammanhang där man kan prata om sin sjukdom, någonstans där man kan vara sig själv i gemenskap med andra, säger Annika Yngvesson.

Hon får medhåll av volontären Christina Lindetorp.

— Varje människa är unik, alla har någonting med sig i sin ryggsäck. Här vill vi skapa en miljö där alla kan bli synliga. Man kan välja att dela med sig av sina erfarenheter, men det är inget krav, säger hon.

Hjärtats hus finns att nå via sociala medier. Behovet av fler volontärer är stort.

— De flesta som kommer till oss har erfarenhet av cancer. Vi vill gärna nå andra grupper också, till exempel de som drabbats av hjärt- kärlsjukdom, MS eller diabetes. Alla är välkomna till oss, vi stänger inte dörren för någon, säger Maggie Målevik.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan