Annons

Annons

Annons

Smålandsstenar

Fest och glädje när jobb och uppehållstillstånd firades

Många av de ensamkommande afghanska flyktingar som kom till Gislaved under hösten 2015 har fått fast jobb och permanent uppehållstillstånd. Nu när restriktionerna har släppt kunde detta äntligen firas med en stor fest.

Text

Fullt ös på dansgolvet, då det bjöds upp till traditionell afghansk dans. Foto: Privat

Annons

Ett och ett halvt år av restriktioner har hindrat dem från att fira ordentligt. Men nu var det äntligen dags. I lördags hölls en fest på Tre Björkar i Smålandsstenar. Det blev traditionell afghansk mat, sång, dans och många tal.

— Vi firade att många av de som flydde till Sverige under flyktingströmmen 2015 nu har fått fast arbete och permanent uppehållstillstånd. Jag tror att vi är unika i Sverige när det gäller att få våra afghanska flyktingar etablerade i samhället, säger Svante Annerhult.

Han sitter i styrgruppen för Nätverk Gislaved, som sedan 2018 har samarbetat med olika aktörer i syfte att hjälpa de ensamkommande afghaner som kom 2015.

— Det började med att vi ville ge de ensamkommande en chans att fortsätta sina påbörjade studier i Gislaved när de tre asylboendena skulle stängas, säger han.

Annons

Annons

Rajab Jafari är fast anställd på Skeppshults gjuteri. Här får han en ljuslykta av Eva Annerhult. Foto: Privat.

I samma veva började utvisningsbesluten från Migrationsverket och domstolar dugga tätt. Hoppet och modet dalade hos många.

— Men genom att flera familjer öppnade sina hem, kommunen ställde upp med logi i Moforsvillan och senare campingstugorna i Gislaved kunde vi förverkliga våra mål och hjälpa killarna att genomföra sina studier, säger Svante Annerhult.

Ann-Sofi Lindén från Rosti AB med Abdolkarim Ataei och Yasin Soltani, som nu arbetar på företaget.

Påfrestningarna var stora och nätverket ställde inte bara upp med boende utan även annat stöd. De lyssnade, tröstade, lugnade, läste och tolkade myndighetspapper, följde med på samtal till Migrationsverket, skickade ansökningar, övningskörde och tränade svenska.

När den nya gymnasielagen gick igenom i riksdagen tändes ett nytt hopp. Lagen innebar att de flesta fick tillfälliga uppehållstillstånd, med motkrav att klara utbildningen och inom sex månader efter examen få ett fast jobb.

För de som kommit några veckor efter tidsgränsen till Sverige blev det dock avslag, vilket innebar att de i några fall fortsatte sin flykt ut i Europa.

Svante Annerhult till höger, tillsammans med Taghi Jafari som är kock på Rosendals äldreboende i Gnosjö.

Annons

— Det är för galet, helt fruktansvärt. Vi hade en pojke boende hos oss i ett år, han blev nästan som en son i familjen. Han kom till Sverige tre veckor efter att regeln började gälla och utvisades. Nu bor han i Frankrike, säger Svante Annerhult.

Annons

En tröst är att för de som fick stanna har det i de allra flesta fall gått mycket bra. De 28 personer som avslutade sina studier i somras har alla fått fasta jobb och hittills har 15 av dem fått permanent uppehållstillstånd och fler lär det bli.

— Vi är många länkar i en kedja som gjort detta möjligt. Vår ordförande Helena Jönebratt är en oslagbar eldsjäl som vigt hela sin själ åt detta arbete.

Helena Jönebratt med Sajid och Yahya Rezai.

Svante Annerhult lovordar inte bara alla engagerade familjer och kommunen utan även Komvux som fixat utbildningar och de arbetsgivare som vågat ge ungdomarna fasta jobb i stället för provanställningar.

— Vi fick också juridisk hjälp av en jurist, Emma Salomonsson, som säkerställde att alla ansökningar om uppehållstillstånd utformades rätt från början.

Yahya Rezai arbetar nu som undersköterska på Mariagården Här får han sin lykta. Hans chef Lars Svensson applåderar. Foto: Privat

Men, betonar Svante Annerhult, det handlar främst om ungdomarnas egna kämpaglöd mitt i den oro som de har befunnit sig i.

Annons

Under kvällen gratulerades de som fått permanent uppehållstillstånd med en ljuslykta, som en symbol för det ljus och den värme som de bidragit med och för den ljusa framtid som de nu kan forma i sitt nya hemland.

— Det syntes på killarna att de uppskattade det, det lyste om dem. Vi har haft så mycket kul tillsammans genom åren och jag ser fram emot alla fester vi ska ha framöver, säger Svante Annerhult.

Lars Svensson som anställt Yahya Rezai (till höger). I mitten Yahyas gode man.

Jörgen Johansson tolkade ”Jag har vandrat över bergen” av Aminah Al Fakir. Foto: Privat

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan