Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Debatt
Akut brist på veterinärer riskerar djurhälsan i länet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Djurägare runt om i länet vittnar om långa väntetider eller till och med uteblivna besök från veterinärer som kämpar för att räcka till, skriver Christina Nyemad. Bild från Jönköping Horse Show 2019.

Bild: Axel Boberg

Annons

Vi har sett den komma smygande länge – bristen på veterinärer. Det är inte lika illa överallt i Sverige men i Jönköpings län är det allvarligt och på en del håll akut, speciellt under jourtid. Det skapar en stor oro och frustration bland djurägarna och kan i förlängningen bli ett djuromsorgsproblem. Speciellt gäller det här lantbrukets djur och häst men problemet finns även för sällskapsdjur.

Djurägare runt om i länet vittnar om långa väntetider eller till och med uteblivna besök när man haft sjuka djur som behövt vård och behandling. Vi har exempel i länet där en distriktsveterinärstation har underlag och resurser att anställa ytterligare två veterinärer utöver de tre man är idag. Men de finns inte att rekrytera och för att klara jourerna får man ta in hjälp från andra håll i landet.

Annons

Ingen skugga må falla på alla enskilda hårt arbetande veterinärer som gör allt i sin makt för att sjuka djur ska få vård. Men de har ofta en orimlig arbetssituation med dagens mått mätt. Tuffa jourer, en utsatt situation med ensamarbete och för den oerfarne kan det vara långt till en kollega att rådgöra med.

Annons

Tillgången på veterinär kompetens handlar inte enbart om akutvård utan den är oerhört viktig för att säkerställa god och långsiktig djurhälsa i vår djurtäta region. Tid och resurser för förbyggande arbete djurägare och veterinär tillsammans förhindrar djurlidande och bidrar till att minimera användningen av antibiotika. Det handlar också om att kunna säkerställa ett effektivt smittskyddsarbete för att förhindra eller om det värsta inträffar begränsa utbrott av smittsamma sjukdomar bland våra djur.

Jordbruksverket har uppdraget att genom sin Distriktsveterinärorganisation garantera att det finns tillgång till veterinärvård för sjuka djur dygnet runt årets alla dagar. Ett uppdrag man idag inte klarar, bland annat beroende på svårigheten att rekrytera veterinärer.

På initiativ av Jordbruksverket har en statlig utredning som ska ta ett helhetsgrepp på frågan tillsatts. LRF bevakar denna utredning noga och är med i en expertgrupp. Tillgång till veterinär service är en förutsättning för en god och hållbar livsmedelsproduktion och för att vi ska kunna uppfylla den av riksdagen beslutade livsmedelsstrategin.

Från lantbrukets horisont ser vi att en mängd olika åtgärder behöver genomlysas. Fler veterinärer behöver utbildas, men det är inte den enda lösningen. Antagningsförfarandet behöver förändras så att fler som är intresserade av att arbeta med lantbrukets djur och häst utbildas. Kvotering till förmån för specificerad stordjurspraktik och tidigare erfarenhet från djurskötsel med lantbrukets djur borde införas och fler utbildningsorter för delar av utbildningen övervägas. Kanske till och med högre specialisering i utbildningen mot lantbrukets djur och häst respektive sällskapsdjur. De digitala möjligheterna kan utvecklas ytterligare inom djursjukvården och även samarbetet runt till exempel jourer mellan de organisationer som har veterinär kompetens.

Och sist men inte minst behövs nya organisatoriska grepp för att kunna erbjuda våra veterinärer moderna och rimliga arbetsvillkor.

Christina Nyemad

Ledamot LRF Jönköpings län

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy