Annons

Annons

Annons

Gislaved

Insändare
Laga mat som vi faktiskt äter!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Linn Grundberg

Annons

Jag är en grundskoleelev i Gislaveds kommun och nästan varje dag går jag och flera andra barn hungriga. I skolan serveras mat som de flesta elever inte äter.

Jag har frågat runt bland både högre och lägre årskurser om vad de tycker om maten. 75 procent av de jag frågat säger att de inte tycker om maten. Det betyder att mer än 75 procent av eleverna går hungriga varje dag!

Annons

Detta får absolut INTE fortsätta. För det första tappar eleverna energi, fokus och viljan att engagera sig i skolan om de inte får tillräckligt med mat. För att eleverna ska få i sig tillräckligt med mat behövs mat som vi faktiskt äter och tycker om. Vi frågar såklart efter detta vid matråden, men svaret vi får är alltid samma sak; att matpersonalen får ”mallar” över vad vi behöver få i oss. Det lättaste sättet att uppfylla de krav som finns på ”mallarna” är att servera god mat som eleverna äter.

Annons

Det finns elever som går upp ca 06:00, äter frukost mellan ca 06:30 och 07:00 och har lunch som de inte äter mellan elva och tolv, för att sedan sluta vid 15:30! Ska vi verkligen behöva gå hungriga i över åtta timmar varje dag?! För det andra serveras det mer vegetarisk och/eller vegansk mat än vanlig, och väldigt få äter av den. Ni verkar tro att alla barn är vegetarianer eller veganer! Eleverna äter inte av det vegetariska! Ett vegetariskt ALTERNATIV är en sak, men bara vegetariskt?! Det är att gå för långt! På grund av detta går eleverna trötta, tjuriga och vrålhungriga nästan varje dag!

För det tredje behöver maten inte vara vegetarisk för att vi ska få i oss tillräckligt med näringsämnen. Om vi skulle få tex en enkel kycklingpasta bestående av kyckling, pasta och en ostsås med gurka, tomat och en paprikablandning i grönsaksdisken skulle vi få i oss en väldigt stor mängd näringsämnen. Dessutom äter vi mer av grönsaker och andra nyttigheter om vi får tacos än om vi får vegetarisk quornpanna.

Annons

För det fjärde skulle matsvinnet minskas BETYDLIGT om det serveras mat som vi faktiskt äter av. Dessutom ser maten varken god eller intressant ut. Jag tycker också att alla skolor i Gislaveds kommun ska ha samma erbjudanden. Till exempel finns det vissa skolor i kommunen som får pizza, Chicken Nuggets och fish and chips, medans andra inte serveras detta. Slutligen vill jag tillägga att det som sagt finns god mat, men att den serveras allt för sällan.

Kommunfullmäktige, matsalspersonal, rektor, vem som än bestämmer vad vi ska äta i skolan och få i oss för näring varje dag, låt oss äta oss mätta!

En hungrig elev som är trött på dålig skolmat

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan