Annons

Annons

Peter sadlade om efter utbrändheten – från produktionsledare till massör: ”Det är aldrig försent att börja om”

Plötsligt en dag förstod inte produktionsledaren Peter Rosén varför telefonen på kontoret ringde. Hjärnan hade helt enkelt stängt av. När han återhämtat sig från sin utbrändhet valde han att helt byta bana. I dag är han friskvårdsmassör och egenföretagare.

Peter Rosén blev färdig friskvårdsmassör 2019. Nu hyr han ett rum på Spine Naprapati och Rehab i Värnamo. Här huserar också skelettet Benjamin.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

I 25 år hade Peter Rosén arbetat inom industrin. Han började som maskinoperatör på SCA (nu DS Smith) och arbetade sig successivt upp till arbetsledande positioner. Fram till för ett par år sedan var han produktionsledare med ansvar för 18 medarbetare, ett stimulerande och roligt arbete med högt tempo och stor arbetsbelastning.

— Jag var extremt uppskruvad, det var som ett normaltillstånd för mig. Jag har ju alltid varit den här ja-sägaren som vill fixa allt, säger han.

Det var en märklig känsla av total overklighet. Hjärnan liksom bara stängde av, den slocknade

Den stressade livsstilen fungerade bra — fram till den dag då Peter Rosén ”gick in i den berömda väggen”, som han själv uttrycker det. Han minns händelseförloppet i detalj: hur han satt i sin stol på kontoret, hur telefonen ringde. Hur han inte kunde förstå varför den ringde, eller varför han ens var där.

Annons

— Det var en märklig känsla av total overklighet. Hjärnan liksom bara stängde av, den slocknade.

Annons

Peter Rosén var över 55 år när han kände att han ville förverkliga en gammal dröm, att arbeta med människor.

Bild: Lina Alkner Timner

Peter Rosén tog sig till företagshälsovården där en läkare snabbt konstaterade att han inte var i stånd till att återgå i tjänst. Sjukskrivningen varade i ett års tid. I samma veva fick han också kontakt med en terapeut.

— Det kändes märkligt först, att sitta och prata om sig själv, men efterhand kändes det naturligt.

Genom terapin lärde Peter Rosén känna sig själv bättre. Han insåg inte bara hur hög hans stressnivå hade varit, utan också vilka konsekvenser det hade fått i hans liv.

Annons

— Jag var till exempel väldigt lättirriterad, småsaker kunde bli stora. Jag kunde bli arg och tappa ansiktet, vilket blev väldigt jobbigt senare.

Att återgå till sin tidigare position var inte ett alternativ. I stället började han arbeta i produktionen, en roll utan personalansvar.

Annons

— För mig blev det en vändpunkt när jag blev frisk i huvudet igen. Då kom tankarna på vad jag egentligen ville göra med mitt liv.

Ganska snart insåg han att jobbet i produktionen inte var tillräckligt utmanande för honom. En gammal dröm vaknade till liv, den att arbeta med människor.

— Hade jag fått leva om mitt liv hade det kanske blivit läkarlinjen, men jag är 57 år i dag. Jag kände att om jag skulle sadla om skulle det vara direkt, säger han.

Ärligt talat så känns det inte som ett jobb, det känns som jag har semester

Inspirerad av sin svärson, som arbetar som naprapat på Spine Naprapati och Rehab i Värnamo, började Peter fundera på alternativa vägar inom hälsa och friskvård. Plötsligt slog tanken ned som en blixt från klar himmel:

— Massör, det var ju det jag skulle utbilda mig till.

Så blev det också. Peter Rosén gick en massageutbildning i Stockholm och 2019 var han klar. Han startade egen firma och sedan en månad tillbaka hyr han ett rum hos Spine.

Annons

En plansch visar musklernas olika triggerpunkter. ”Människokroppen är ganska fantastisk”, säger Peter Rosén.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

— Det här jobbet passar mig perfekt. Ärligt talat så känns det inte som ett jobb, det känns som att jag har semester, säger han.

Kombinationen att möta människor och att också kunna styra sina arbetstider själv är de två största fördelarna som har kommit med det nya livet.

— Även om det så klart också finns en viss ovisshet rörande ekonomin så överväger fördelarna helt klart, säger han.

I sin roll som massör händer det att Peter Rosén får förtroenden från dem han behandlar. Somliga har en liknande situation som den han själv haft.

— Man kan ibland känna sig som lite av en amatörpsykolog, men jag ger aldrig några råd eller så, jag lyssnar bara. Jag har tystnadsplikt, så det som sägs i rummet stannar där, det kan vara bra att veta, säger Peter Rosén.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy