Annons

Annons

Efter artikeln — nu ska ödehuset vid Borgen renoveras

I februari skrev tidningen om ett gammalt förfallet torp i Borgenområdet i Värnamo. Nu ska huset renoveras. — Vi vill att det ska synas att det inte är övergivet, säger Jan-Erik Svensson.

Nu har renovering av ödehuset i friluftsområdet Borgen påbörjats. Bild: Privat/Siri Alkner.

Annons

Artikeln om det förfallna torpet i friluftsområdet Borgen Outdoor i vintras väckte reaktioner. Flera personer hörde av sig till dess ägare och ville köpa det. Men huset är inte till salu. I stället vill ägaren rädda det som räddas kan och har nu påbörjat en renovering.

Fasaden och alla fönster ska bytas ut. Bild: Privat/Siri Alkner.

Annons

— Först och främst ser vi till att täcka de delar av huset som tar in fukt. Vi byter ut fasaden och alla fönster, säger Jan-Erik Svensson, som tillsammans med sin fru köpte fastigheten 2010 och ägde den fram tills för ett par år sedan då brorsonen tog över ägarskapet.

Annons

Jan-Erik Svensson är engagerad i husets framtid och på sikt kommer det att moderniseras. El och vatten ska dras in, köket byggas ut och badrum installeras.

Så här såg huset ut innan renoveringen påbörjades. (Arkivbild)

Bild: Lina Alkner Timner

— Vi kommer att bygga ut så mycket som kommunen tillåter på den här typen av tomt. Det är ganska reglerat, säger han.

För honom är det viktigt att det framgår att huset inte är övergivet, utan att det finns planer för det.

Annons

— Ett övergivet hus kan dra till sig personer som tror att huset ändå ska rivas och som då förstör det ännu mer. Vi har inga planer på att riva det, poängterar han.

Torpet väckte en del frågor hos förbipasserande i friluftsområdet Borgen Outdoor i vintras. Hur det kommer att se ut i framtiden är ännu ovisst. (Arkivbild)

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

Torpet i Borgenområdet har en lång historia och flyttades till platsen från Tofteryd under tidigt 1800-tal.

Åstorp, eller Wallentinsbo som är dess egentliga namn, ingick från början i Västhorja Södergård, som omfattade flera hus i området. Torpet, med dess enda rum och kök, beboddes i flera generationer. Vid 1800-talets mitt levde här en familj med sex barn.

De sista som bodde här var makarna Karl ”Kalle” och Hanna Johansson. På 1930-talet köpte bröderna Olof och Erik Landin Västhorja Södergård av sina föräldrar. Åstorp hyrdes då ut, bland annat till Högerns ungdomsförbund och Bågskytteklubben. Efter en omfattande renovering under 1960-talet tog familjen Landin över och använde sedan det lilla torpet som värmestuga vid promenader och skidfärder i området.

Annons

Köket var mycket nedgånget men ska nu moderniseras. Den gamla bakugnen kommer dock att bevaras. (Arkivbilder)

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

När Jan-Erik och Maria Svensson tog över 2010 hade de planer på att använda huset som fritidsboende. Så blev det inte men nu får huset ändå ett fortsatt liv.

— Vi kommer att bevara den öppna spisen och bakugnen som finns i huset. I övrigt vet vi inte helt hur det kommer att bli i slutändan, vi renoverar upp det lite i taget, säger Jan-Erik Svensson.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy