Annons

Annons

Familjecentral för både barn och vuxna: ”Det är viktigt att veta att vi finns”

Under pandemin har familjecentralerna arbetat med reducerade öppettider och aktiviteter. Men snart kan det komma bättre tider och nu går Smålandsstenars familjecentral ut och informerar om sin verksamhet, där öppna förskolan utgör hjärtat.

Lilla Naya, två år, tycker att öppna förskolan på familjecentralen i Smålandsstenar är rolig.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

Naya, två år, kommer ofta till öppna förskolan tillsammans med sin mamma.

Bild: Lina Alkner Timner

Pandemins isolering har varit problematisk, inte minst för alla förstagångsföräldrar som inte har kunnat delta i de föräldraträffar och informationsmöten som i normala fall brukar erbjudas. Inför familjecentralernas dag som infaller i veckan vill därför familjecentralen i Smålandsstenar visa upp sig lite extra.

Annons

— Vi vill att folk ska få upp ögonen för oss, säger Agnetha Bengtsson, som är samordnare och förskollärare på öppna förskolan.

Annons

Familjecentraler finns i både Värnamo, Vaggeryd och Gislaved och sedan fyra år tillbaka även i Smålandsstenar.

Förskolläraren Agnetha Bengtsson, barnmorskan Maria Hjelm, förskolläraren Monica Håkansson, kuratorn Sofia Jonsson och specialistsjuksköterskan Anna-Lena Möller är några av de som arbetar på familjecentralen i Smålandsstenar.

Bild: Lina Alkner Timner

Här arbetar bland annat specialistsjuksköterskor inom barnhälsovård, barnmorskor inom kvinnohälsovård och en kommunanställd kurator. Dessa har kunnat ta emot besök under hela pandemin, om än med vissa begränsningar. Men familjecentralens fjärde ben, den öppna förskolan, har fått reducera sina öppettider kraftigt. I långa perioder har den varit helt stängd och september ut gäller restriktionen max två familjer åt gången för inomhusträffar. Nu hoppas personalen på att restriktionerna snart ska lätta.

Annons

— Då gäller det att folk vet om att vi finns. Under pandemin har flera blivit förstagångsföräldrar och det finns en risk att de har gått miste om viktig information som de hade fått under normala omständigheter, säger förskolläraren Monica Håkansson.

Annons

I vanliga fall arrangeras olika former av tematräffar i öppna förskolans lokaler. Inte sällan bjuds representanter in för att informera om olika samhällsfunktioner.

— Det kan till exempel vara förskolechefen som berättar om hur man söker förskoleplats eller någon från folktandvården som berättar om barnets första tänder, för att nämna några exempel, säger Monica Håkansson.

Familjecentralen har fördelen att kompetensen är samlad under ett tak, vilket gör att personalen lätt kan ta del av varandras kunskap.

— Det är smidigt att ha flera professioner på ett ställe, då kan vi smita in till varandra och fråga om vi undrar över någonting, säger Monica Håkansson.

Kuratorn Sofia Jonsson finns nära till hands och kommer ofta in på spontanbesök på öppna förskolan så att det ska kännas lätt för besökarna att ta kontakt med henne om det skulle behövas.

Öppna förskolan är familjecentralens hjärta, konstaterar Sofia Jonsson, Monica Håkansson och Agnetha Bengtsson.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

Annons

— Det är alltid lättare att prata om man vet lite vem jag är, säger hon.

Förskollärarna poängterar att öppna förskolans syfte inte bara är att sprida information, utan också att vara en renodlad mötesplats för de som vill lära känna andra föräldrar.

— Många är kanske nyinflyttade och har inte byggt upp ett socialt nätverk. Vi har under pandemin haft olika digitala träffar, men det är inte alls samma sak, säger Agnetha Bengtsson.

På öppna förskolan kan föräldrarna sitta ned och prata, fika och knyta nya kontakter och tillsammans med barnen bygga, måla, titta i böcker eller pyssla.

Monica Håkansson och Agnetha Bengtsson hoppas att restriktionerna snart upphör.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

— Hos oss är det barnen som är i centrum. Vi följer barnkonventionen och alla är välkomna hit oavsett familjekonstellation, religion eller läggning. Det behöver inte finnas några problem som ska lösas, det räcker med att man vill komma och bara vara här en stund.

Annons

Just det faktum att det går att komma till öppna förskolan med sitt barn utan några krav uppskattas av många, menar förskollärarna.

Innan pandemin kunde det i snitt komma omkring 20 personer per dag under drop-intiderna. Nu är det anmälan som gäller och via Facebooksidan är det lätt att se vilka aktiviteter som är planerade.

— Vi vistas en hel del utomhus, då kan vi vara upp till åtta deltagare samtidigt, säger Monica Håkansson.

Även om behovet av kontakt är större än någonsin tror de båda förskollärarna att det kan dröja innan öppna förskolan når upp till samma besöksnivå som innan pandemin.

— Det kommer att ta tid för föräldrarna att hitta till oss igen, det är helt naturligt. Just av den orsaken vill vi ligga steget före och visa upp att vi finns, säger Monica Håkansson.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy