Annons

Annons

Annons

Simning

Triumf för Värnamobon Jonatan Sjölander i årets Vidösternsim: ”Skönt att vinna”

I årets 10:e upplaga av Vidösternsimmet kröntes Jonatan Sjölander, från Värnamos Simsällskap, till manlig vinnare på 21 kilometerssträckan. Efter att ha snuddat på prispallen i sitt senaste race 2019 var revanschen desto bättre:

– Det var kul, skönt att vinna – dock känns det i axlarna idag, säger Jonatan.

Text

Jonatan Sjölander beskriver gårdagens meterhöga vågor som kämpiga: ”De känns ju mycket större när man är i vattnet.”

Bild: Aine Donnellan

Annons

Efter ett första försök 2019, där Jonatan hamnade på fjärde plats, var Värnamo SS simtränaren redo att ge sitt innersta i årets Vidösternsim. Och det lönade sig – han lyckades i år simma sig till en guldmedalj, med sluttiden 06:09:30.

– Det var riktigt blåsigt, så det svåraste var vågorna, säger Jonatan.

En av hemligheterna bakom vinsten, avslöjas vara pasta. Med erfarenheten av att fylla på med för lite bränsle under sitt senaste försök, såg Jonatan till att äta ordentligt inför lördagens tävling.

Bild: Aine Donnellan

Annons

Annons

– Det blev mycket pasta och scrambled eggs inför simmet, säger han.

Att det dessutom fanns gott om påfyllning – både fysisk och mental – längst med vägen, är något han uppskattar med den växande tillställningen.

– Det är ett fantastiskt event, god stämning, mycket att trycka i sig längst med vägen, fint stöd från publiken.

Utöver Jonatans succé, lyckades ett helt gäng tappra simmare ta sig upp på årets prispall. Däribland Ulrika Thuné, som vann kvinnornas 21 km med tiden 06:44:27 och vikingen Ted Molin som simmade hela 42 kilometer på 12:23:40.

Lördagens alla resultat finns att hitta på Vidösternsimmets hemsida.

Jonatan tycker att det är kul att eventet hålls i Värnamo, och även om hans kropp idag säger åt honom att aldrig utsätta sig för samma plåga igen, tror han att det blir ett nytt försök nästa år.

Vinsten på 21 kilometersträckan firades med halloumiburgare och våfflor, och efter en god natts sömn, har Jonatan redan hittat sig tillbaka till vattnet.

Bild: Aine Donnellan

Annons

Idag byts dock sjövattnet ut mot bassängbad, då han hänger med sina barn vid Värnamobadet. Här spenderar familjen mycket tid – bland annat med simträning och simläger för barnen.

Jonatan förklarar att framtiden för badet är oklart, och att han hoppas på att det ska få finnas kvar:

– Jag hoppas på en satsning från regionen och kommunen för att rädda Värnamobadet, för det betyder mycket för alla som simmar och tränar här.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan