Annons

Annons

Annons

Simning

Tufft i Vidösternsimmet - hemmaseger i tionde loppet

Vidösternsimmet mellan Värnamo och Dörarp på lördagen blev mycket tufft, då vågorna gick höga på den även normalt svårsimmade sjön. Nu vann Jonatan Sjölander från Värnamo i stor stil, nästan 23 minuter före Adrian Bengtsson, Umeå.

Text

Segraren Jonatan Sjölander medaljeras av Lovisa Svensson.

Bild: Sven-Inge Idofsson

Annons

Efter 2,1 mil är det bara några meter kvar till målet i Sundet för Jonatan Sjölander.

Bild: Sven-Inge Idofsson

Familjen, Linda Kulneff och Tilda och Sonja, hyllar vinnaren Jonatan Sjölander.

Bild: Sven-Inge Idofsson

Äntligen får Jonatan Sjölander lämna Vidösterns vatten efter mer än sex timmars simmande.

Bild: Sven-Inge Idofsson

På land väntar förfriskningar för vinnaren.

Bild: Sven-Inge Idofsson

Annons

Annons

Arrangörsklubbens egen Jonatan Sjölander triumferade i tävlingen.

- Det var mycket tufft i dag - framför allt de två sista tredjedelarna av loppet, sa Jonatan efter målgången.

Höga vågor - vid Tånnö siktades till och med "vita gäss" - ställde till det ordentligt. Rekordtiden i loppet ligger på 5 timmar och 10 minuter - och årets lopp tog ungefär en timme längre tid på grund av den grova sjön.

Jonatan Sjölander flyttade till lVärnamo - där han jobbar på sjukhuset - från Tranås för ett par år sedan, och debuterade i Vidösternsimmet i fjol.

– Då blev jag fyra, men då hade jag inte riktigt tänkt på hur viktigt det var att äta rätt under loppet. Det har jag satsat på i år.

Den satsningen innebar en solklar seger i årets lopp, och det var en lycklig Jonatan Sjölander som efter målgång togs emot av sin familj, Linda, Tilda och Sonja, i Sundet.

Markaryds egen långsimmare, Ulf-Göran Borgström, kom i mål som sjua på 7.32,08.

Vidösternsimmet är Sveriges längsta simtävling i öppet vatten. Arrangemanget avgjordes i år för tionde gången och då passade arrangörerna, Värnamo SS och Vidösternsimmet Ideella Förening, på att satsa lite extra. Rutinerade långsimmare erbjöds att simma dubbla distansen - sammanlagt motsvarande ett maratonlopp på land. Ett tiotal passade på att anta denna utmaning, en del av dem fick ge upp under vägen men några kom i mål.

Starten för 2 x 21 km gick från Sundet i Dörarp strax före midnatt och deltagarna simmade under natten upp till Värnamo. Klockan 07.00 gav de tappra sig iväg igen för att simma tillbaka till Dörarp.

Annons

De senaste årens vinnare i Vidösternsimmet, Ted Molin, var en av de som vågade testa det experimentet. Han vann både nattsimningen (6,54 timmar) och dagsimningen (6,46) - ett fantastiskt resultat som givit honom en femte plats i det ordinarie loppet och då får man betänka att han bara någon timme innan dess start simmat en lika lång sträcka.

Annons

– 4,2 mil på ett dygn innebär att det är det sjunde längsta loppet i världen, berättar Christer Ringblom i arrangörsklubben Vidösternsimmet.

Men den sträckan är inget som lockar årets slutvinnare.

– Nej, det är är inte aktuellt. Man får tillräckligt med skavsår av våtdräkten på 2,1 mil, säger han.

En klass i Vidösternsimmet var öppen för de som simmade utan våtdräkt. Det är lite tyngre eftersom man hamnar djupare i vattnet, men vissa simmare tycker det är det riktiga sättet att genomföra långlopp - inte minst de som satsar på att så småningom simma över Engelska kanalen. Där får man inte ha våtdräkt. Henry Stokholm från Esbjerg vann kassen utan våtdräkt på 7,27. Ulrika Thuné från Sydsim vann damklassen på 6.44 - exakt samma tid som fyran i herrklassen.

Parallellt med den långa klassen anordnades också simningar på sex kilometer och 500 meter, som också gick i mål i Sundet.

Resultat, Vidösternsimmet 2021:

21 km, herrar:

1)Jonatan Sjölander, Värnamo SS, 6.09,30, 2(Adrian Bengtsson, Umeå SS, 6.32,14, 3)Ola Green, Växjö SS, 6.42,59, 4)Anton Wallin, Mölndals ASS, 6.44,s7, 5)Henrik Gustafsson, Tungelsta, 6.59,09, 6)Pär Gustavsson, Växjö SS, 7.26,03, 7)Ulf-Göran Borgström, Markaryds SS, 7.32,08.

Annons

21 km, damer:

1)Ulrika Thuné, SK Sydsim, 6.44,27, 2)Astrid Gustavsson, Umeå SS, 07.05,35, 3)Anna Nummi, Salon Uimarit, Finland, 7,18,09.

21 km, utan våtdräkt: 1)Henry Stokholm Esbjerg SK, Danmark, 7.27,48.

42 km, herrar: 1)Ted Molin, Helsingborg, 12.27,21, 2)Ryan Provencher, Växjö SS, 13.29,21, 3)Hampus Carlsson, Växjö SS, 13.36,36.

42 km, damer: 1)Helén Rungar, Onsala Epic, 15.26,35, 2)Cassandra Eliasson, Kristinehamn, 18.06,22.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan