Annons

Annons

Annons

Simning

Här vill alliansen bygga en ny simhall: ”Det är en plats som är tillgänglig för många”

Platsen för en ny simhall i Värnamo kommer att utredas. Alliansen lanserar dock redan nu ett konkret förslag.

Text

Mikael Karlsson (C), ordförande i kommunstyrelsen.

Bild: Joakim Carlsson, Christer Gallneby

Annons

Att det är ont om simyta i kommunen är alla överens om. Hur det ska bli mer vatten att simma och leka i råder det dock delade meningar om. Exempelvis avvisade oppositionen nyligen ett förslag om att utreda en utbyggnad av den befintliga simhallen i Apladalen.

I nästa vecka väntas kommunstyrelsen ge samhällsbyggnadsnämnden uppdraget att göra en lokaliseringsutredning. Var alliansen kan tänka sig att etablera en ny simhall framgår av deras kommande budgetförslag.

Annons

Platsen heter formellt Armaturen 2. Det är den fastighet på andra sidan järnvägsspåret sett från Rörstorps station där kommunens förra reningsverk låg.

Den befintliga simhallen i Apladalen är alldeles för liten för dagens behov av simyta. Nu lanserar alliansen en tänkbar plats för en ny simhall.

Bild: Christer Gallneby

Annons

Nye ordföranden i kommunstyrelsen Mikael Karlsson (C) anger flera skäl till varför man blickar mot den platsen. Ett är att kommunen redan äger fastigheten. Ett annat är att området runt omkring är utpekat som en tänkbar plats för en ny stadsdel.

Framför allt handlar det dock om tillgänglighet.

— Platsen ligger nära kollektivtrafik i form av både buss och tåg. Sen är en placering nära 27:an klok med tanke på dem som bor i Bredaryd, Forsheda, Bor, Rydaholm och på andra håll i kommunen.

— En annan viktig aspekt är att ungdomar ska kunna ta sig dit på cykel och det kan man där, säger Mikael Karlsson.

Han poängterar att Armaturen 2 är ett förslag.

— Skulle det visa sig att det inte är den bästa placeringen så får vi tänka om.

Alliansen vill komma i gång med planeringen snarast. I budgetutblicken ligger byggnationen på åren 2025-2027.

— En sån här process tar lång tid. I allra bästa fall kan vi kanske korta den tiden med ett år men inte mer, säger Mikael Karlsson.

Totalt 350 miljoner kronor avsätts till en ny simhall. Det betyder dock inte att man har funderat på hur en ny simhall ska se ut eller vilka funktioner som ska finnas där.

Annons

— Det får vi återkomma till längre fram, men det som har sagts är ju att vi behöver utökad simyta.

När det är dags att projektera den nya simhallen ska man enligt Mikael Karlsson vara ”kluriga smålänningar” och snegla på hur man har gjort i andra kommuner.

— Vi ska inte kopiera någon men vi behöver heller inte bygga en simhall för oss själva från noll. Vi kan spara tiotals miljoner på att vara smarta, säger Mikael Karlsson.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan