
Bosse Blomén Svensson har varit kursledare för åtskilliga helg, vecko- och kvällskurser i både akvarell, akryl, oljemåleri och teckning. Men under pandemin har det varit glest. Därför startade han i februari en workshop för att ge en liten grupp människor utlopp för sin kreativitet.
— Man är så mätt på coronaviruset nu. Det är vaccin, biverkningar och dödsfall. Man får nästan känslan att vi är en utdöende ras. Jag kände att vi måste ha in någonting kreativt och roligt nu i pandemitider, säger Bosse Blomén Svensson.
Annons

”Det finns inga rätt eller fel när det handlar om att måla med akvarell”, säger Bosse Blomén Svensson. Foto: Mimmi Saras
Annons
Han tog kontakt med Folkuniversitetet och i deras regi anordnade han en workshop i akvarellmålning för nybörjare. Platsen blev Hyresgästföreningens lokal i Anderstorp, en stor och luftig sal med god ventilation. Sex personer var maxantal. De som kom med i gruppen fick en fantastiskt god gemenskap direkt.
— Jag tror att om man har en skapande ådra, oavsett om det gäller musik, silversmide eller bildkonst, så har man ett behov av att ägna sig åt den och träffa likasinnade. I synnerhet nu då många varit isolerade en längre tid, säger han.
Den första workshopen riktade sig främst till nybörjare och handlade bland annat om att lära sig vikten av att välja bra material. Den andra, som hölls i mars, var mer inriktad mot experimentell akvarellmålning och olika slags verktyg.
— Många är rädda för att pröva sig fram, man vill inte förstöra det dyra pappret. Jag försöker lära ut att om man köper ett tjockt och bra papper så behöver man inte vara lika rädd. Det tål att man misslyckas lite, så att säga.

Motiven varierade på kursen. Foto: Mimmi Saras
Ibland kan det stora vita arket kännas lite skrämmande att ta sig an. Men, menar Bosse Blomén Svensson, alla som vill kan måla akvarell. Den främsta egenskapen som krävs är tålamod.
Annons
Annons
— Jag brukar rekommendera de som går en längre kurs att spara sina första bilder att jämföra med sedan. Det finns inga regler i akvarellmåleri, inga rätt eller fel. Det handlar om att tolka ett motiv och det gör vi med olika uttryck beroende på vem vi är, säger han.
I maj hålls en tredje workshop och det tog inte lång tid innan deltagarlistan blev fulltecknad. Bosse Blomén Svensson lovar att så fort pandemin är över blir det fler kurser.
— Jag tycker det här är världens roligaste jobb. Att vara inspiratör och pedagog i kreativa ämnen ger energi och man får enormt mycket tillbaka, säger han.

Katarzyna Migdal Opler var en av deltagarna. Foto: Mimmi Saras

Att ha många men korta genomgångar är en bra pedagogik, menar Gun Bysmeds. Foto: Mimmi Saras

”Det ger mersmak, man vill ha en fortsättning”, säger Charlotta Saras Skarphagen. Foto: Mimmi Saras

Det är viktigt att satsa på kvalitet, menar Bosse Blomén Svensson. Foto: Mimmi Saras