Annons

Annons

Annons

Vaggeryd

Rolf Fredriksson om nya biografin: ”Det finns visst spår av Sophie Sager i Byarum”

Författaren och forskaren Karin Milles kallar 1800-talets kvinnorättskämpe Sophie Sager från Byarum, i dagens Vaggeryds kommun, för ”vår första jobbiga feminist”. Boken ”Jag måste, när ingen annan vill” har blivit en läsvärd biografi med både nya fakta och ett bredare perspektiv på Sophie Sager och 1800-talets kvinnokamp. Men några funderingar och frågetecken finns kring hur uppväxten här i Småland skildras, skriver den tidigare utrikeskorrespondenten Rolf Fredriksson, som själv kommer från Vaggeryd.

Text

Journalisten Rolf Fredriksson har läst och recenserat Karin Milles biografi om Sophie Sager. Han är själv från Vaggeryd.

Bild: Gunnar Höglund

Annons

Som helhet en välkommen bok, som med hjälp av digitaliserad släktforskning och digitaliserade tidningsarkiv plockar fram nya uppgifter, där det tidigare funnits oklarheter och ibland rena felaktigheter. Sophie Sager är känd som den första kvinna som fick en man fälld för vad vi idag skulle kalla ett våldtäktsförsök. Rättegången i Stockholm i mitten av 1800-talet blev en sensation eftersom Sager som kvinna förde sin egen talan mot en man i domstol. Hon fortsatte med att hålla föredrag och ge ut skrifter om kvinnors frigörelse och Karin Milles visar hur hon möttes av spott och spe, ja mobbning, ofta inriktat på hennes utseende, kläder och uppträdande.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan