För ett par veckor sedan skrev tidningen om Erikshjälpens verksamhet i Värnamo, som trots pandemin kunnat fortgå som vanligt. Detta gäller fler secondhandbutiker. Inte minst Röda korsets butik i Burseryd.

Röda korset i Burseryd växer. Detta är tredje flytten sedan starten 2009.
Bild: Lina Alkner Timner
— Vi har ett inflöde av sällan skådat slag. Det är många som väljer att skänka varor till oss, fina grejer också, konstaterar ordförande Margareta Eklund och rättar till ett par skidbyxor.
Husgeråd, möbler och kläder står i prydliga rader i den stora lokalen. Hit flyttade de för ett par månader sedan, då de gamla lokalerna på Storgatan 6 hade blivit för trånga.
Annons
— På grund av corona valde vi att flytta i omgångar. Det tog lite längre tid och vi var inte lika många som kunde bära, men det gick bra, säger Margareta Eklund.
Annons

Södra Västbo Röda Korskrets har nästan 300 medlemmar totalt.
Bild: Lina Alkner Timner
Det är tredje gången som Södra Västbo Röda Korskrets byter till större lokaler sedan starten 2009. Förvisso är det Burseryds enda secondhandbutik, men Margareta Eklund konstaterar att det också kommer många besökare från kringliggande orter. Inte minst sommartid är det högt tryck på försäljningen.
— För att bli av med det som vi får in måste vi hålla priserna nere, vilket i sig kan locka hit folk. Det känns lite lyxigt så här i dessa tider, säger hon.
I likhet med många andra secondhandverksamheter vittnar Röda korset om en ökning av inlämnat gods.
— Det verkar som om många har fått tid över att städa ur garderoberna nu. Men jag tycker att vi alltid har fått in fina grejer, det händer till och med att det sitter prislappar kvar. Det verkar som om Burserydsborna gärna vill skänka.
För att besökarna ska kunna handla coronasäkert har butiken infört ett bricksystem. Varje gång någon kommer in i butiken flyttar personalen en inplastad numrerad bricka från en korg till en annan. På så vis blir det tydligt när maxantalet är uppnått.
— Vi klurade en hel del på hur vi skulle lösa det. Kunderna kan ju inte själva ta i nummerbrickorna, då fick vi ju sprita dem hela tiden. Detta har fungerat bra, säger Margareta Eklund.
Annons
Annons
Pandemin har enligt henne inte heller medfört något katastrofalt manfall i personalguppen. 15 av totalt 25 volontärer har kunnat arbeta i butiken.
— De flesta av oss har nyligen gått i pension och är alltså under 70 år. Jag är väl undantaget, men jag är väldigt försiktig.
Att antalet unga föreningsaktiva minskat genom åren kan Margareta Eklund dock konstatera. Hon tror inte att det beror på ointresse eller brist på engagemang, utan att det i dag tar sig andra uttrycksformer.
— Vi har till exempel inga problem med att få månadsgivare, det är så Röda korset får in mest pengar i dag. Om en person ger 100 kronor i månaden så blir det ju 1 200 på ett år. Det är mycket pengar, säger Margareta Eklund.
Att butiken i Burseryd inte har haft problem med personal tror hon beror på den goda sammanhållningen på orten.
— Alla känner alla här. Det gör att det blir lättare att locka volontärer när det behövs, säger Margareta Eklund.