Annons

Annons

Annons

SmåLit 2021

TV: Patrik Lundberg: Lågutbildade kvinnor dör i förtid – det är ett systemfel

Den förväntade livslängden ökar för alla – förutom i gruppen lågutbildade kvinnor. I intervjun på SmåLits författarscen berättar Patrik Lundberg öppenhjärtigt om sin ensamstående mamma som gick under efter åratal av ekonomisk stress:

– Det är frustrerande. Hon hade egentligen fantastiska utsikter.

Inbäddat innehåll

Patrik Lundberg växte upp i Sölvesborg och efter skilsmässan fick hans mamma allt svårare att klara ekonomin. I boken ”Fjärilsvägen” berättar han om uppväxten, där mamman hoppade över lunchen för få pengarna att räcka till.

Annons

Annons

– Vi lever fortfarande i ett manssamhälle, där kvinnor dubbelarbetar. De stannar längre hemma med barnen och tar en större del av vårdnaden vid skilsmässa. Ofta märker de inte effekterna förrän långt senare. När de blir fattigpensionärer.

Patrik Lundbergs berättelse handlar inte bara om hans mamma. Enligt Statistiska centralbyrån minskar lågutbildade kvinnors förväntade livslängd, även för kvinnor födda så sent som 1990.

– Det är inte bara så att de dör tidigare. De är också drabbade av fysisk och psykisk ohälsa innan de dör, säger Patrik Lundberg.

Han är frustrerad över situationen, eftersom hans mamma, liksom många andra arbetarkvinnor, gjorde sitt bästa hela livet.

– Hon fuskade aldrig och betalade sin skatt, men välfärdssamhället fanns inte där för henne när hon behövde det.

Patrik Lundberg och hans syster lämnade Sölvesborg och fick med tiden välbetalda jobb. Han berättar hur relationen till mamman förändrades när han började utbilda sig.

– Så är det när man sätter sina barn på tåget för en klassresa. För varje ny station – för varje ny bok man läser eller ny plats i världen man upptäcker – så glider man ett steg längre ifrån varandra.

Patrik Lundberg i intervju under festivalen. Emilia Söelund är moderator.

Bild: Åsa Ståhl

Annons

Läs mer:

Patrik Lundberg: Jag är både svensk och korean – det får man vara

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan