Annons

Annons

Annons

Studio SmåLit

Klimattema i Studio SmåLit – hur pratar man om klimat med barn?

Dagens avsnitt av Studio Smålit handlar om klimatet. Matte- och fysikläraren Sven Rosberg har skrivit en barnbok som kan användas som utgångspunkt för samtal mellan barn och vuxna.

Sven Rosberg är matte- och fysiklärare på vuxenutbildningen i Jönköping. Han har en ingenjörsbakgrund, men har arbetat som lärare i 15 år. Här intervjuas han av barnbokskritiker Josefin Jansson.

Bild: Pär Grännö

Annons

"Drömresan" handlar om klimatet och rymden, ämnen som ligger Sven Rosberg varmt om hjärtat, eftersom han själv undervisar i naturvetenskapliga ämnen.

– Jag vill att boken ska läsas av vuxna och barn tillsammans, så vi kan diskutera de här frågorna.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

I programmet intervjuas författaren av JP:s barnboksrecensent Josefin Jansson som undrar om det verkligen är barnens ansvar att axla ansvaret för klimatet:

– Det finns en del tunga frågor i boken som barnen inte ska axla själva. Klimatet är vuxnas ansvar, men det handlar om barnens framtid. Det är därför som det är så viktigt att läsa tillsammans, säger Sven Rosberg som även har skapat en hemsida till boken, där föräldrar kan hitta svar på barnens frågor.

Sven Rosberg förverkligade sin författardröm med barnboken "Drömresan" som riktar sig till 6-9-åringar. Boken handlar om naturvetenskap, fysik, rymden och klimatfrågor.

Bild: Pär Grännö

Det är nämligen inte alltid som vuxna kan svara på frågor om fysik. Sven Rosberg har dock ansträngt sig för att inte skapa en allt för nördig bok.

– Jag har vävt in lite värme, för vetenskap kan bli ganska kallt. Jag tror att rymden är en bra ingång till fysiken. Rymden fascinerar många barn, säger Sven Rosberg som just nu undervisar på vuxenutbildningen i Jönköping

Fakta/Studio SmåLit

Sven Rosberg i studion inför intervjun i Studio SmåLit.

Bild: Pär Grännö

Studio SmåLit hade premiär den 1 februari och sänds varje vardag under festivalveckan. Följ sändningarna direkt här på sajten. Alla sändningar börjar klockan 12, förutom torsdagens punkpoesi som börjar klockan 15. Värd för samtalen är Jönköpings-Postens kulturredaktör Emilia Söelund.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan