Annons

Annons

Annons

krönikaGnosjö

Peter Feurst
Därför satsar Värnamo Nyheter i Gnosjö

En riktig lokaltidning finns på plats i sitt bevakningsområde. Nu har Värnamo Nyheter minst två reportrar i varje kommun: Värnamo, Gislaved, Vaggeryd – och Gnosjö.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Johan Wallesjö, Christer Gallneby

Annons

Värnamo Nyheter ville ha mer bevakning i Gnosjö. Det tyckte Myndigheten för press, radio och tv också, och beviljade tidningen stöd för lokal journalistik, 240 000 kronor. Det blev startskottet för att anställa ytterligare en reporter till lokalredaktionen på Storgatan 8A.

Om vår nya reporter Joakim Carlsson kan du läsa här intill. Utan tvekan har han och kollegan Hanna Eklöf mycket spännande att bevaka:

Entreprenörsandan är omskriven och företagen ligger tätt i Gnosjö. Flitens lampor lyser i decembermörkret. Gnosjöborna jobbar på, tjänar pengar och kommunen har hyggliga skatteintäkter – men också stora utgifter eftersom Gnosjö är en liten kommun. Kostnaderna för all kommunal service ska fördelas på knappt 10 000 invånare.

Annons

Annons

Kommer Gnosjö att kunna locka till sig nya invånare och skattebetalare? Eller kommer företagen i allt högre grad att bli beroende av inpendlande medarbetare från andra orter?

Grundbulten i detta är förstås att företagen fortsätter att gå bra. Som det ser ut har den tillverkande industrin här klarat den svåra covid-19-pandemin bra så långt. Ingen vet vad som händer sedan, men omställningar är att vänta. Öppnas då nya chanser för företagen som, till exempel, tillverkar butiksinredningar? Vilka underleverantörer behöver fordonsindustrin när man byter förbränningsmotorer mot batteridrift?

Gnosjös största privata arbetsgivare, Thule, nosar redan på fordonsoberoende nischer som cykeltillbehör och barnvagnar. Två andra stora arbetsgivare, Troax och Axelent, kommer helt säkert att fortsätta sälja säkerhetsgrindar när andra industrier omstrukturerar och bygger om.

Annons

I skuggan av stora förändringar lunkar vardagen på i Gnosjö. I byar och kyrkor, i skolor och sporthallar. I några sammanhang har tempot sjunkit på grund av pandemin, medan vård och omsorg länge kört på högsta växeln.

Nu växlar Värnamo Nyheter också upp i Gnosjö, en liten kommun där det finns väldigt mycket för en lokaltidning att bevaka. Tveka inte att kontakta tidningens reportrar Hanna och Joakim om du har en bra nyhet för läsarna här.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan