Annons

Annons

Annons

Annons

Fotboll

Zinkteknik Arena först ut i klimatsmart storsatsning

Zinkteknik Arena i Gislaved har fått ny belysning. Inte mindre än 96 armaturer har bytts ut. På så vis väntas energiförbrukningen minska med drygt 80 procent.

— Det är en makalös skillnad! säger Bosse Linde, ordförande i Gislaved IS.

"Möjligheterna vi har i den här hallen är unika för kommunen", säger Thomas Liljedahl. Christer Wahlstedt och Bosse Linde håller med.

Bild: Anna Karlsson

Annons

En omfattande energiinventering resulterade i att konstgräshallen Zinkteknik Arena i Gislaved nu har bytt ut all sin gamla belysning. De 96 armaturerna, som tidigare var både dyra och opålitliga, har ersatts med nya.

— Det är en fantastisk förändring. De vi hade innan var av kvicksilver och drog 500 watt styck, de var fruktansvärt dyra. Dessutom gick de ofta sönder, vi hade stora mörka partier i hallen, säger Bosse Linde.

Nu är hallen ordentligt upplyst med ett system som också går att reglera.

— Vi kan ställa in ljusstyrkan mellan 50 och 100 procent. Dessutom finns också rörelsedetektorer i hallen så om ingen är där släcks ljuset automatiskt. Förr hände det att siste man som lämnade glömde att släcka över natten, det kunde bli väldigt dyrt.

Annons

Förr låg kostnaden på runt 150 000 kronor om året, för konstgräshall och yttre ljusskylt. Efter bytet beräknas energiåtgången minska med mellan 80 och 90 procent.

Annons

— Jag är en försiktig optimist och vill inte spänna bågen för högt, men vi har redan sett tydliga resultat. Det är fullt möjligt att det blir en minskning i den omfattningen och i så fall kommer vi att tjäna in investeringskostnaderna ganska snabbt, säger Bosse Linde.

96 armaturer har bytts ut i arenan.

Bild: Anna Karlsson

Han poängterar att hallen även i fortsättningen ska fungera som samlingspunkt för hela kommunen och i mån av tid och plats vara tillgänglig för andra fotbollslag som till exempel Västboås, Reftele, Sjötofta, Smålandsstenar och Skeppshult.

Bytet har kostat omkring en kvarts miljon kronor.

Energiinventeringen är ett resultat av Elinitiativet, ett samarbete mellan Svenska Fotbollförbundet och Rexel Sverige AB. Samarbetet går ut på att inventera föreningsägda fotbollsanläggningar runt om i Sverige för att hjälpa svensk fotboll att nå sina energimål och här är Gislaved först ut. Som en del i detta samarbete har Svenska Fotbollförbundet skjutit till 45 000 kronor.

Bosse Linde, ordförande i Gislaved IS, Christer Wahlstedt, vaktmästare/kanslist och Thomas Liljedahl, tränare och ordförande i fotbollssektionen och ungdomssektionen är nöjda.

Bild: Anna Karlsson

Annons

Nu hoppas Bosse Linde också på ett bidrag om 62 000 kronor från RF- Sisu Småland vid sidan om det bidrag som kommunen brukar ge i samband med större investeringar.

— Vi kommer att få ett besked om hur mycket kommunen skjuter till den 15 december. Vi hoppas så klart att det blir en fin julklapp. Detta har varit en viktig åtgärd för ekonomin men inte minst för miljön, säger Bosse Linde.

Till toppen av sidan