Annons

Annons

Annons

krönikaVärnamo Nyheter 90 år

Peter Feurst
Värnamo Nyheter fyller 90 år

"Tidning för Värnamo stad och närgränsande delar av Smålandsbygden" deklarerades stolt på framsidan av den första utgåvan av Värnamo Nyheter.

Nu fyller tidningen 90 år – men hur firar man mitt i en pandemi?

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

90 år – en aktningsvärd ålder. Nyhetschef Peter Feurst skriver om Värnamo Nyheters jubileum.

Bild: Christer Gallneby

Annons

Året var 1930. Den stora Värnamoutställningen, Östbo härads landtbruks- och industriutställning, öppnade efter midsommar. Då visade stadens alla fabrikörer och hantverkare upp sig.

”Värnamo och dess köpstarka handelsområde är rikt på industriföretag av skilda slag. De flesta av dessa äro visserligen av mindre omfattning, men de bevisa dock, att det är ett företagssamt släkte, som bor och bygger i dessa trakter av Småland” heter det i utställningskatalogen.

Annons

Annons

Senare på hösten samma år fick Värnamoborna en ny tidning, närmare bestämt tisdagen den 4 november. Tidningens grundare hade några år varit redaktör för Värnamo-Bladet, innan han också blev företagsam fullt ut och startade eget med Värnamo Nyheter. Den här tidens redaktörer undertecknade sina texter med en snitsig signatur, det blev nu kort och gott Kåve. En förkortning av Karl Witus Johansson, som förblev Värnamo Nyheters chefredaktör fram till 1967.

Nu fyller hans tidning 90 år, en aktningsvärd ålder. Värnamo stad fyller samtidigt 100 år, ett fint jubileum. Vi borde fira stort, men glädjen har kommit av sig.

År 2020 överskuggas storslaget firande av att miljoner smittats i coronapandemin. Globalt har över en miljon har dött i covid-19. I vår del av världen lever vi med restriktioner som påverkar jobb, umgänge och mycket som roar oss på fritiden. Nu är Värnamo Nyheters fokus att skriva om det.

Ändå finns det mycket minnesvärt bland det som har skrivits i vår tidning under 90 år, som vi tänker återkomma till under vinjetten här ovan. Håll utkik efter den.

När Värnamo Nyheter fyller 90 år ska nämligen vi också bjuda er läsare på något extra, pristävlingar och erbjudanden.

Annons

Framför allt – under jubileumsåret kommer fler förbättringar av Värnamo Nyheter. I oktober fick papperstidningen en ny och snyggare form. I början av nästa år kommer tidningen att bli snyggare och mer lättläst även för våra digitala läsare.

Håll ut, håll avstånd och håll dig informerad genom lokaltidningen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan