Annons

Annons

Annons

Annons

Värnamo

Färg, fantasi och känslor på biblioteket

Den som har vägen förbi ”Väggen” på biblioteket kan nu få chansen att uppleva färgsprakande konstverk. Det är studiecirkeln Skaparverkstan som ställer ut sina senaste verk på temat ”känslorna i stunden”.

Text: 

Joachim Finnander tycker om att måla i blåa färger, men också att skapa kollage.

Annons

Joachim Finnander och kursledaren Ingela Berggren har känt varandra en tid.

Bild: Lina Alkner Timner

Motiven är många och färgrika: en bil i full fart, en liten gul båt guppande på ett stort blått hav. En röd luftballong på väg upp i luften.

— Vi åkte på studieresa till Gränna museum och gick på utställningen om Andrés polarexpedition. Det kan man se i vissa av konstverken, säger Ingela Berggren.

Denna konstnär lät sig inspireras av Andréexpeditionen. Tittar man noga kan man se André i korgen.

Bild: Lina Alkner Timner

Ingela Berggren är initiativtagare och kursledare för ABF:s studiecirkel Skaparverkstan, som nu är inne på sitt tredje år. Vernissagen i Gummifabriken lockade en och annan nyfiken besökare.

Annons

Annons

— Väldigt fina konstverk. Man blir glad av dem, konstaterar Britt-Marie Sellén Nilsson.

Britt-Marie Sellén Nilsson beundrar konstverken.

Bild: Lina Alkner Timner

De sju konstnärerna har alla olika former av funktionsvariation men delar behovet av att uttrycka sig konstnärligt. Ett par kvällar i månaden har de träffats för att skapa konst tillsammans.

Förutom studieresan till Gränna har gruppen också gästat Leksaksmuseet i Bodafors och Husqvarna fabriksmuseum för att få inspiration och tankar.

— Det är fritt att välja motiv. Många väljer att göra abstrakta bilder, det är också helt okej. Var och en har bidragit med sina idéer, säger Ingela Berggren.

Både abstrakt och konkret konst. En badmintonmatch till vänster och Joachims kollage till höger.

Bild: Lina Alkner Timner

Joachim Finnander är en av konstnärerna. Han har alltid tyckt om att måla, men också att göra kollage av olika material. Till utställningen har han bland annat bidragit med ett fantasifullt kollage i ull och tyg och det är också han som har målat den mörkblå bilen.

— Jag gillar blått, det är min favoritfärg. Jag tycker att det svåraste är att måla porträtt, ansikten och så, säger han.

Ingela Berggren har bred erfarenhet, både i rollen som kursledare och av arbete med skapande verksamhet. Innan hon gick i pension arbetade hon som fritidsledare på Navet i Värnamo och där såg hon hur positiv inverkan kreativt skapande hade på omsorgspersonerna.

Annons

Annons

— Det fanns en glädje i att kunna uttrycka sig. Det gäller inte bara detta att skapa med händerna, utan också att jobba med teater och drama, säger hon.

”Det är viktigt att skapa mötesplatser och här har studieförbunden ett stor funktion", säger verksamhetssamordnaren Sandra Adesund.

Bild: Lina Alkner Timner

Med dessa erfarenheter i ryggen kontaktade hon ABF med idén om att starta Skapareverkstan. Verksamhetssamordnare Sandra Adesund nappade direkt.

— Jag tyckte att detta lät spännande och inspirerande och det är jättekul att det också gick att genomföra. Ingela har lagt sin själ i detta och jag hoppas att fler kan lockas att gå, säger hon.

Nästa kurs startar redan i slutet av oktober. En som är sugen på att börja, men som inte riktigt har kommit till skott ännu, är Novalie Petersson.

Novalie Petersson står på tur att börja i gruppen. ”Det känns lite nervöst”, säger hon.

Bild: Lina Alkner Timner

Novalie går just nu dramakursen Unik på Kulturskola, där Ingela Berggren är hjälpledare.

— Jag har inte målat tidigare, jag har inte hunnit eftersom jag ju också jobbar. Men nu ska det bli av och det känns lite nervöst, säger hon.

Annons

Annons

Till toppen av sidan