Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Andra våg av covid-19 kan vara nära varnar regiontoppen: ”Vi får inte slappna av”

Region Jönköpings län går in i stabsläge – och en andra smittvåg kan vara nära. Rachel De Basso (S) vädjar att alla ska förstå allvaret i situationen:
– Vi får inte slappna av, vi får inte gå tillbaka till de gamla rutinerna.

Text

Ökningen av covid-19 i länet oroar Rachel De Basso (S) som betoner vikten av att alla fortsätter följa Folkhälsomyndighetens restriktioner.

Bild: Josefine Mörberg

Annons

Den kraftiga ökningen av bekräftade fall covid-19 i länet gör att Region Jönköping går upp i stabsläge. Idag vårdas 16 patienter på sjukhus för covid-19 och tre personer intensivvårdas, det jämfört med den 4 oktober då två stycken covid-19-patienter vårdades på sjukhus och ingen på intensivvårdsavdelningen.

En ökning som oroar Rachel De Basso (S), ordförande i nämnden för folkhälsa- och sjukvård, som menar att man måste förstå att situationen är mycket allvarlig.

– Covid-19 är en samhällsfarlig sjukdom så vi kan inte slappna av. Man måste tvätta och sprita händerna, hålla avstånd och stanna hemma vid minsta symtom.

Annons

Rachel De Basso (S) beskriver att man ser en ökning, både hos yngre men också äldre åldersgrupper. Hon betonar att det fortfarande är viktigt att man följer Folkhälsomyndighetens restriktioner och att det inte är läge att slappna av.

Annons

Man kan inte förutse hur situationen kommer att utvecklas framöver, men fortsätter det att öka i samma takt som det gör nu är en andra våg nära, enligt De Basso.

– Vi vet bara att hur vi beter oss idag påverkar hur pandemin utvecklas framöver, säger hon och fortsätter:

– Det jag känner en oro kring är att vi ser att ute i samhället börjar man slappna av, man är trött på att följa restriktionerna och är trött på att leva isolerat och vill tillbaka till de vanliga rutinerna. Men det kan vi inte göra nu, vi måste stå ut.

Det handlar om att vara solidarisk, förklarar hon. Solidarisk gentemot sina anhöriga, för att de ska slippa drabbas, och gentemot sjukvårdspersonalen, för att de ska hinna och orka med att vårda de som behöver sjukvård.

– Vi alla har föräldrar ,mostrar, fastrar, mor- och farföräldrar eller gammelfarmor och gammelmormor. Man måste tänka i flera generationer, hur varje individ beter sig påverkar samhället framöver.

Det som händer nu är att regionen förbereder för att kunna ta emot fler covid-19-patienter och för att samtidigt kunna fortsätta den allmänna sjukvården. Rachel De Basso beskriver att man idag har mer erfarenhet med sig från pandemin och på så sätt är bättre rustade och förberedda än man var i våras.

Annons

Men det krävs att alla förstår, unga som gamla, att alla kan drabbas och att vi alla har ett samhällsansvar.

Annons

– Det gjordes ett enormt samhällsarbete i våras. Och lyckas vi igen och att alla fortsätter att följa rekommendationerna så kan vi förhindra att det utvecklas en andra våg.

LÄS MER: Region Jönköping går upp i stabsläge efter oron för virusets framfart: ”Trenden är stigande”

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan