Annons

Annons

Annons

Gislaved landsbygd syd

Insändare
Insändare: Sätt stopp för vindkraftsprojekt i Vimmelstorp

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Nu är det upp till er politiker i Gislaveds kommun som säger att ni alltid vill värna om en levande landsbygd och dess befolkning att sätta ner foten och använda den kommunala vetorätten och stoppa detta projekt, skriver insändarrskribenten. Bilden är en genrebild.

Annons

Ett tyskt vindkraftsbolag söker tillstånd för att uppföra 9 styck 200 meter höga vindkraftsverk i ett av de få orörda och tysta naturområden i Gislaveds kommun med små sjöar med orörd strandkant och trolsk natur. Vi har ju inte precis något överskott på sådana områden som kommer att bli ännu viktigare i framtiden för människors naturupplevelse. Om denna etablering verkställs så kommer det att bli en total förändring av landskapsbilden till det sämre för att inte tala om ett ständigt gnisslande ljud och irriterande ljus från verken som boende i området utsätts för. Kollar man med andra boende vid redan etablerade verk hur de upplever detta, så får man inte precis några hurrarop.

På sikt riskerar man att människor flyttar från området samt att några andra knappast flyttar dit. Alla undersökningar om fladdermöss, rovfåglar och andra djur samt ljud, ljus och buller ger inte precis några incitament till verkens fördel. Dessutom är tekniken starkt på frammarsch när det gäller att hitta bra energilösningar för landet. När man ytterligare utvecklat soltekniken, samt att via vågrörelser hämta energi från havet med flera innovativa lösningar så kommer förmodligen vindverken om ett antal år att te sig tämligen föråldrade som energikällor. Utöver detta så finns det ett antal frågetecken kring det tyska bolagets sätt att sköta sin ekonomi.

Annons

Annons

Detta väcker ju frågor om man kan lita på ett bolag som får ideliga anmärkningar i sina revisionsgranskningar år efter år. Kommer det att avsättas pengar till en framtida demontering när verken tjänat ut, eller om bolaget inte klarar av kostnaderna vid ett ev bygge eller senare demontering och återställande av marken, eller om bolaget skulle gå i konkurs efter några år, vem skall då betala? Vad blir markägarens ansvar rent ekonomiskt om det inte finns tillräckligt med pengar avsatta. Kanske sitter markägaren där med Svarter Petter då!?

Nu är det upp till er politiker i Gislaveds kommun som säger att ni alltid vill värna om en levande landsbygd och dess befolkning att sätta ner foten och använda den kommunala vetorätten och stoppa detta projekt. Det måste vara betydligt viktigare än att värna om ett tyskt företags våldförande på vårt fina tysta naturområde med dess människor som bor där. Glöm bara inte att det är oss medborgare ni är valda av och skall företräda kommunens invånare före ett utländskt vindkraftsbolag. Det vilar nu ett tungt ansvar på er politiker att inte ”sälja” ut vårt fina tysta naturområde och låt inte 9 mastodontverk stå som monument och minne och påminnelser över hur folket på landsbygden sveks, det är era väljare på landsbygden med flera som det gäller där man kanske ”sålde ut” landsbygden med dess människor till ett tyskt företag! Vad resultatet än blir så kommer det att påverka kommande val, antingen på ett positivt sätt eller förstås tvärtom, beslutet kommer att leva kvar under lång tid framöver antingen som positivt för hur våra folkvalda politiker värnade om vår landsbygd, eller svek oss!

Vi är många som kommer att följa ärendets gång. Till slut – politiker och partier i Gislaveds kommun, utnyttja den kommunala vetorätten och säg nej till Vindkraftsprojekt Vimmelstorp!

Företagare och naturvän

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan