Annons

Annons

Annons

Annons

Gröndal

Stort utbrott av covid-19 på Värnamoskola

15 elever och sex i personalen på Gröndalsskolan har konstaterats sjuka i covid-19.

– Om Smittskydd i Jönköping säger att vi ska stänga skolan så gör vi det, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Maria Johansson (C).

21 personer på Gröndalsskolan – 15 elever och sex i personalen – har drabbats av covid-19.

Bild: Christer Gallneby

Annons

Under fredagen går Gröndalsskolan ut med ett brev till samtliga vårdnadshavare. I brevet berättar man att ett antal elever under veckan har konstaterats med covid-19.

Maria Johansson berättar för tidningen att det handlar om 15 elever men också om sex anställda – alltså totalt 21 personer.

Brevet skickas ut efter samråd med Smittskydd i Jönköping.

– Vi har kontinuerlig kontakt med dem, säger Maria Johansson.

Annons

Annons

Det är Smittskydd som gör bedömningen om en skola ska stängas på grund av covid-19. Kommer en sådan rekommendation kommer Värnamo kommun, enligt Maria Johansson, att följa den.

– Ja, men det är inte aktuellt i nuläget. Vi är inte där än, säger hon.

I brevet från skolan uppmanas vårdnadshavarna att vara extra observanta på sina barn så att de inte går till skolan med feber, hosta, halsont eller liknande symptom. Har man symptom ska man kontakta sin vårdcentral för provtagning för covid-19.

De som känner sig friska ska under 14 dagar vara extra uppmärksamma på symptom – förutom feber, hosta och halsont nämns förkylning, muskelvärk, andningsbesvär, magbesvär med diarré eller förlust av lukt- och smaksinne.

Alla uppmanas också att begränsa sina sociala kontakter så mycket som möjligt – helst till enbart dem som ingår i det egna hushållet.

– Om man går på Gröndalsskolan så ska man till exempel inte gå på fest i helgen, säger Maria Johansson och fortsätter:

– De flesta ungdomar blir inte allvarligt sjuka, men man måste tänka på andra människor. Man vet inte om den man träffar tillhör en riskgrupp eller vem den personen i sin tur träffar.

I nuläget gäller dock att de som är helt friska ska gå till skolan.

– Det kanske inte är så lätt men det finns saker man kan göra, som att tvätta händerna ofta och hålla avstånd. Faran är inte över på långt när och det gäller att hålla i och hålla ut. Alla har ett ansvar, även ungdomar, säger Maria Johansson som också uppmanar vårdnadshavare att prioritera sina barn:

Annons

– Ingen är oumbärlig på jobbet, däremot är man som vårdnadshavare oumbärlig för sina barn. Stanna hemma om det behövs.

Fotnot: Hur smittspridningen på Gröndalsskolan har gått till är ännu inte klarlagt.

Annons

Annons

Till toppen av sidan