De styrande partierna i Region Jönköping lade i juni fram förslaget att maten som serveras vid Värnamo sjukhus ska tillagas i Eksjö, kylas ned och transporteras till Värnamo. Den kylda maten har en lagringstid på upp till sju veckor men man undrar ju hur den smakar efter dessa veckor?
I nästa etapp ska det utredas vad som ska hända med sjukhusköket på Ryhov. Kommer det bli ett likadant där, att Eksjö levererar kyld mat även till Ryhov? Detta är inte rätt sätt att spara pengar! Det är viktigt att våra äldre och sjuka får välsmakande aptitlig mat när de är inlagda.
Annons
Annons
En orsak till detta sparbeslut är att färre måltider serveras på sjukhusen. En annan orsak, som det talas tyst om, är att inköpen av ekologisk mat blivit så mycket dyrare i inköp att det pressar hela matlagningsbudgeten. Koalitionen har de sista åren ställt allt högre krav att andelen inköp av ekologisk mat ska öka till 65 procent i regionen.
Fokus på ekologisk mat och prioriteringen av dessa innebär en merkostnad på sju–åtta miljoner kronor årligen för matlagningsverksamheten. Kraven på ekologiska matinköp och bör först tas bort för att sänka kostnaderna. Istället borde man prioritera inköp av mat som produceras i länet, utan att den nödvändigtvis har den ekologiska stämpeln på sig. Det är viktigt att sjukhusköken finns kvar och kan servera fräsch mat.
När beslutet om förändring i matlagningsverksamheten togs i Regionstyrelsen lade Sverigedemokraterna fram förslaget att kraven på ekologiska inköp undantas under på grund av den ekonomiska situationen. Detta fick inte gehör då men i kommande budget kommer vi lyfta frågan inför 2021.
Samuel Godren (SD), regionstyrelsen
Agnetha Lundberg (SD), regionfullmäktige
Maria Högberg (SD), regionfullmäktige
Olle Moln Teike (SD), regionfullmäktige