Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Debatt
Debatt: Dags att ställa de samhällsbärande företagen mitt i byn

När vi nu diskuterar återhämtning efter Coronakrisen är det viktigt att se vilka samhällsbärare många företag är, skriver Företagarna.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den tragiska branden hos Polarbröd i Älvsbyn har satt fokus på vilken enorm betydelse företag har för att hela Sverige ska leva, skriver Företagarna.

Bild: TT

Annons

Brödet är fortfarande kallt! Om du har stått vid brödhyllan i affären och tänkt det så köper du antagligen Polarbröd. Med en banbrytande metod för att leverera fryst bröd har Polarbröd skapat ett varumärke som de flesta av oss har en relation till och som satt Älvsbyn där en stor del av bröden bakas på kartan.

Polarbröds betydelse för Älvsbyn kan inte överskattas. När katastrofen nu slog till och allt försvann i lågor kan effekterna inte heller överskattas. Branden drabbar inte bara Polarbröd direkt utan även en stor mängd underleverantörer. Det visar med all önskvärd tydlighet vilken avgörande betydelse ett enskilt företag kan ha för en bygd.

Älvsbyn är inte unikt i detta. Vad vore Jönköping/Huskvarna utan Husqvarna, Värnamo utan Liljedahlsgruppen eller för den delen Habo utan Fagerhult? På många håll i landet, på små orter och i större städer, ser det ut som här i Jönköpings län – ett eller några få företag bär hela samhället på sina skuldror.

Annons

Annons

När vi nu diskuterar återhämtning efter Coronakrisen är det viktigt att se vilka samhällsbärare många företag är. Förr ställde man kyrkan mitt i byn. När regeringen nu ska ställa om från akuta stödåtgärder till en långsiktig återhämtningspolitik måste man ställa företaget mitt i byn. Med rätt förutsättningar kan företagen vara bygdens bultande hjärta. Fler företagare måste våga ta på sig den rollen och känna den uppskattning de förtjänar från stat, region och kommun.

Reglerna för företagande måste bli enklare. Få saker dödar en entreprenörssjäl så effektivt som bokföring och administration av regler. Enligt Företagarnas undersökningar lägger den genomsnittliga företagaren tio timmar i veckan på att administrera olika regler och pålagor från det offentliga. Samma uppgifter ska lämnas flera gånger till olika instanser. Det ska vara lätt att göra rätt, och då måste regelbördan för företagare lätta. Här har våra lokala beslutsfattare i regionen en stor och viktig uppgift.

De senaste 30 åren har fyra av fem nya jobb skapats i små och medelstora företag. De jobben kan bli ännu fler, men då måste arbetsgivaravgifterna och inkomstskatterna sänkas. Då blir det billigare att anställa, och att det lönar sig bättre att arbeta. Expertskatten borde sänkas så att dynamiska och kunskapsintensiva företag kan locka till sig de medarbetare de behöver från hela världen. RUT- och ROT-avdragen behöver höjas så att fler får råd att köpa tjänster från proffs istället för att göra sina sysslor själv.

Annons

Nu är det dags att plocka fram kikaren och blicka mot horisonten. Den tragiska branden hos Polarbröd i Älvsbyn har satt fokus på vilken enorm betydelse företag har för att hela Sverige ska leva. I Jönköpings län står företagare och stampar och frustar, beredda att göra det de gör bäst: driva och utveckla sina företag och skapa jobb och resurser till välfärden. De vill inte ha allmosor, men de vill ha vettiga villkor. Det är upp till regeringen om de ska få chansen.

Annons

Sveriges finanser är starka. Statsskulden är låg. Alla möjligheter finns att göra omstarten till en möjligheternas tid och bygga Sverige bättre. Samtidigt finns det många som drar och rycker i finansministerns ärmar och vill ha del av (polar)kakan. Det är då det gäller att komma ihåg vem som bär bygden på sina axlar och skapar resurserna som ska fördelas. Länets företagare är ivriga att få komma igång igen och få bidra till ett starkare samhälle. De är redo att ta det ansvaret.

Günther Mårder

vd, Företagarna

Frida Boklund

regionchef, Företagarna Jönköpings län

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan