Annons

Annons

Annons

Värnamo

Insändare
Insändare: RUT-avdraget ska omfatta fler tjänster

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I Sverige går många branscher på knäna. Företag tvingas i konkurs och människor blir av med sina jobb. Nu måste vi göra allt för att få fart på tillväxten och säkra välfärden och det innebär att stötta företagen, menar insändarskribenterna.

Annons

Nu är företag och företagsamhet viktigare än någonsin. En pandemi har lagt krokben för många människor och verksamheter i vår region. Faktum är att hela världen har drabbats!

Men, tack vare det utökade rutavdraget ges människor som står utanför arbetsmarknaden nya möjligheter att arbeta och bidra.

I Sverige går många branscher på knäna. Företag tvingas i konkurs och människor blir av med sina jobb. Nu måste vi göra allt för att få fart på tillväxten och säkra välfärden och det innebär att stötta företagen. Matematiken är enkel:

Annons

Annons

Inga företag - inga skatteintäkter. Inga skatteintäkter - ingen välfärd. Centerpartiet har drivit igenom att rutavdraget ska omfatta fler tjänster och att det ekonomiska taket höjs med 25 000 kronor. Detta är en konkret och positiv stimulans för att hjälpa igång ekonomin och få Sverige fortare på fötter, genom att fler människor kommer ut i arbetslivet.

Smolk i glädjebägaren är dock rösterna från vänsterkanten som vill få oss att tro att rut tar pengar från vården och välfärden, när det är precis tvärtom. Rutavdraget bidrar med pengar till både kommun och stat. Kan det vara så enkelt att ett klassiskt räknefel ligger bakom vänsterns missuppfattning? Att man helt enkelt inte räknar med de skatteintäkter som ruttjänsterna ger? För varje investerad krona får staten tillbaka mellan 1 och 1,70 kr, beroende på hur stor andel av de nyanställda som kommer från arbetslöshet. Summa summarum tjänar staten pengar på dessa jobb.

Det är inte bara näringslivet som vinner på rut. Vinnare är även de människor som får chans att arbeta och bidra till samhället. De personer som anställs i företagen som utför dessa tjänster tillhör, i högre utsträckning än i arbetslivet i stort, den svagare gruppen på arbetsmarknaden. Nära hälften av de som jobbar inom rut saknar gymnasieutbildning och andelen utrikesfödda är mer än dubbelt så hög som i övriga branscher.

Annons

Det är positivt att allt fler tjänster efter årsskiftet kommer att omfattas av rut. Tjänster som efterfrågas av barnfamiljer, ensamstående och äldre. Rut skapar både jobb och skatteintäkter och det är helt igenom bra för Sverige.

Per Eriksson,

distriktsordförande Centerpartiet Jönköpings län

Torbjörn Egerhag,

vice distriktsordförande Centerpartiet Jönköpings län

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan