Annons

Annons

Annons

Annons

Golf

Uppåt för golfklubben: ”Korttidspermitterade klättrar på väggarna hemma”

När många föreningar går på knäna till följd av coronapandemin växter intresset för golf. Reftele golfklubb beräknas ha ökat sitt medlemsantal mellan 30 och 40 procent.

Golfklubben i Reftele är relativt ny, men lockar många nya. ”Vi kommer att ha en nybörjargrupp redan i morgon” säger Magnus Mårtensson.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

Styrelseledamoten Magnus Mårtensson är nöjd. Sedan Reftele golfklubb invigdes 2005 och krisen 2008 har medlemsantalet stadigt gått upp.

— Vi är en relativt ny golfklubb som till stor del bygger på ideella krafter, så det känns väldigt roligt. Men det var ganska sårbart inledningsvis. Under stormen Gudrun och stormen Per försvann ett par karaktärsträd vilket gjorde att vi fick ändra utseendet på banan, säger styrelseledamoten tillika kassören i klubben Magnus Mårtensson.

— Sedan kom finanskrisen 2008, då blev det riktigt tufft eftersom vi var högt belånade. Men vi klarade oss igenom den tack vare generösa delägare och bra sponsorer, säger Magnus Mårtensson.

Magnus Mårtensson är kassör i Reftele golfklubb.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

Annons

Sedan den skakiga starten har det i stort sett bara gått uppåt för klubben, som i dag har närmare 500 medlemmar. Till skillnad från många andra föreningar har coronaviruset gynnat klubbens tillväxt.

— Golfvärlden hade en liten generell dipp 2019, men sedan tog det fart. Många korttidspermitterade klättrar på väggarna hemma. Golf är ju en coronavänlig sport och jag tror att det har hjälpt en del personer att komma över tröskeln och våga börja spela, säger Maguns Mårtensson.

Han tror att intresset kommer att bestå även efter pandemin.

— Många som aldrig har spelat golf innan tänker kanske att de inte kan. När de då väl testar inser de att det är en trevlig sport som man vill fortsätta med, säger han.

Klubben har nu som strategi att upprätta en ”masterplan”, som det heter i golfsammanhang. Det vill säga att det planeras långsiktigt för golfbanan, vilka hål som ska renoveras och vilka delar som eventuellt ska byggas ut i framtiden.

— Till det har vi utsett en särskild framtidsgrupp som främst består av medlemmar utanför styrelsen. Vi vill ju veta vad de tycker och tänker, säger han.

Förhoppningen är att klubben också ska locka till sig yngre medlemmar.

— Många unga idag tillbringar i stort sett all sin tid framför en skärm. Jag tänker att många av dem skulle må bra av att komma ut i naturen, känna lugnet och höra vinden susa träden.

Annons

I helgen sker vad Magnus Mårtensson beskriver som ”årets happening”. Då är det klubbmästerskap och bästa manliga och kvinnliga spelare ska utses.

— Det blir roligt, i synnerhet när vi nu har blivit så många.

”Många unga skulle behöva komma ut och spela istället för att sitta hemma framför skärmen”, säger Magnus Mårtensson.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

Annons

Till toppen av sidan