Annons

Annons

Annons

Gislaved landsbygd syd

Än byggs det klassiska Bolmen-ekor – nu säljs träbåtarna på auktion

Sugen på en rejäl roddbåt? Under Bolmendagarna i Tiraholm ska två klassiska Bolmen-ekor säljas på auktion – de är nybyggda av konfirmander.

– Vi kan inte spara på alla båtar vi bygger, det är roligare att andra kan glädja sig åt dem, säger Olof Ringdahl, präst i Gunnarps församling.

Text

Konfirmander i Gunnarps församling har byggt båtar under sin friluftskonfirmation. Foto: Anna Hagstrand

Annons

Likt tidigare år har årets konfirmander i Gunnarps församling i Falkenbergs pastorat byggt båtar under sin friluftskonfirmation.

Nytt för i år är de har byggt Bolmen-ekor. Det var många bysnickare som kunde bygga sådana ekor ute på Bolmsö förr i tiden. Bygget av de två Bolmen-ekorna har tagit ett år för konfirmanderna. Till hjälp har de haft frivilliga från församlingen.

Annons

Båtarna var sjösatta i slutet av maj men kommer auktionernas ut under Bolmendagarna i Tiraholm i slutet av juli. Tanken var att båtarna skulle säljas i samband med konfirmationen men den har blivit framskjuten på grund av corona.

Annons

Utropspriset är satt till 4 000 kronor och vinsten kommer gå till församlingen så att fler konfirmander kan lära sig bygga båt i framtiden.

– Vi kan inte spara på alla båtar vi bygger, det är roligare att andra kan glädja sig åt dem.

Båtarna är byggda helt i lärk efter förebild av Bolmen-ekan som ligger på Odensjö hembygdsmuseum. Tips och mallar har de fått från båtbyggaren Gunnar Jönsson i Odensjö.

– Konfirmanderna var oerfarna inom båtbyggeri så det har varit en annorlunda grej för dem. Ibland har det flutit på, ibland har de lattjat runt, säger Olof Ringdahl.

Bolmen-ekor användes mycket förr i tiden för att snabbt kunna skjutsa folk över sjön. Båtarna är både långa och ranka med kraftiga åror.

– Förr brukade de skämta och säga att om man gick i båten utan mittbena så kantrade den.

Båtarna var sjösatta i slutet av maj. Foto: Anna Hagstrand

Konfirmanderna har byggt två bolmenekor. Foto: Anna Hagstrand

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan