Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gnosjö landsbygd sydost

Skrivandet är hennes livselixir

Kulltorpsläraren Marianne Olssons stora passion i livet är att inspirera barn att vilja läsa böcker. Det genomsyrar allt i hennes liv. Nu har hennes tredje bok givits ut, och en fjärde är redan på gång.

Marianne Olsson är läraren som började skriva barnböcker i genren ”historiefiktion med spår av sanning”. Här med dottern Samantha till vänster.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

Det händer att Marianne Olsson lever sig så mycket in i sin egen berättelse att hon börjar gråta. Då måste hon ta sig samman, hänga en tvätt eller göra någonting annat en stund.

– Jag får säga till mig själv att ”kära nån, skriv nåt annat då, det är ju bara att ändra i berättelsen!” Men när man är helt inne i sin text så känns det inte så. Då går pennan av sig själv, säger Marianne Olsson.

Marianne Olsson har hunnit skriva tre böcker om sonen Krille som reser bakåt i tiden.

Det är sommarlov och formellt sett semester, men inte för Marianne Olsson. Hon är i full färd med att skriva fjärde delen i serien om sonen Krille, Kristian Olsson, som på olika vis lyckas ta sig bakåt i tiden. Marianne Olsson kallar genren "historiefiktion med spår av sanning". Samtliga av seriens böcker innehåller följande: ett slott med intressant historia, en regent, ett århundrade och ett mysterium. De första tre punkterna är verkliga, men själva mysteriet är påhittat.

Annons

Annons

— Det viktiga är att platsen finns och går att besöka. Man behöver inte gå över ån efter vatten, det finns massor av intressanta miljöer i närheten.

Dottern Samantha Olsson ska också bli lärare. Hon brukar vara med när Marianne säljer böcker runt om i landet.

Bild: Lina Alkner Timner

Första boken Skattjakten på Torpa stenhus utspelar sig på 1500-talet och uppföljaren Tågmysteriet på Bäckaskog slott utspelar sig på 1800-talet. Den här gången är handlingen förlagd till 1600-talets Loshult, en ort mellan Skåne, dåvarande Danmark, och Småland, där Krille råkar hamna mitt i Loshultskuppen.

– Det var ett gäng snapphanar som lyckades övermanna den svenska regeringens penningtransport, hela statskassan faktiskt. Idén fick jag ifrån en replika av ett stort kopparmynt som jag hittade på Erikshjälpen. Jag insåg att ett liknande mynt kanske fanns med under Loshultskuppen, det var en spännande tanke, säger Marianne Olsson.

Tidsenlig rekvisita

Precis som de tidigare delarna i serien illustreras den senaste boken med fotografier. Kläder och annan rekvisita är köpt på billigare ställen och trots att sonen nu är tonåring ställer han upp som fotomodell.

— Han tycker att det är lite kul än så länge. Med tiden kan det förstås bli svårare att få på honom lockperuker och hattar, men det har varit ett fint samarbete, han har varit med under hela processen.

Det är i Kulltorpsskolan som berättelserna till största delen har tagit form. Under sommartid är det här hon får bäst ro att skriva.

Bild: Lina Alkner Timner

Annons

Likt tidigare böcker är berättelsen skriven i tre versioner i samma bok: en lättläst, en medel och en mer svårläst. Detta koncept är unikt och bottnar i författarens passionerade önskan om att skapa läsglädje och få eleverna att vilja läsa böcker. Helst samma böcker, där berättelsen kan utgöra ett gemensamt diskussionsunderlag.

Annons

– Då får man roliga samtal med många infallsvinklar. Genom att ha olika läsnivåer i samma bok kan eleven också själv välja och sedan ”levla upp” till nästa nivå utan att någon behöver få veta det, säger Marianne Olsson.

Somrar fyllda av skaparglädje

Sedan Isabergs förlag nappade på författarens koncept har somrarna varit fyllda av skaparglädje.

— Skapandeprocessen, då min berättelse blir till, sker ofta tillsammans med eleverna, men det är under sommaren som jag hinner skriva, säger hon.

Just nu skrivs sista boken i serien. Den här gången är mysteriet förlagt till Öland. Storyn är ännu inte helt spikad, men utgångspunkten är två dockor som Marianne kommit över på Erikshjälpen.

Dessa dockor inspirerar Marianne i den fjärde delen i serien som hon just nu är i färd med att skriva.

Bild: Lina Alkner Timner

— Det är gamla dockor från 1900-talets början, en lyxigt klädd och en med kläder som ett hembiträde. Jag började fundera över vad dessa dockor hade varit med om. Slottet jag valde denna gången var Solliden, som byggdes i början av 1900-talet av drottning Victoria.

Och fler böcker lär det bli i framtiden.

— Känslan av att sätta punkt i den sista meningen i en bok, den går inte att beskriva. Det är eufori! Och när man sedan får sin bok från förlaget så blir det som ett femte barn, säger Marianne Olsson.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy