Annons

Annons

Annons

Jönköping

Coronapatient skickades bort från Ryhov: Flögs nu tillbaka – för en halv miljon kronor

Nio coronapatienter har skickats iväg från Ryhov till sjukhus i andra län med hjälp av militärens helikoptrar. Nu har en person flugits tillbaka till Ryhov – då sjukhuset personen vårdades på har fått in allt fler egna patienter, rapporterar Sveriges Radio.

Coronapatient skickades bort från Ryhov: Flögs nu tillbaka – för en halv miljon kronor. FOTO: Elin Elderud/Johan Nilsson/TT

Annons

I onsdags skrev tidningen om att totalt nio intensivvårdade covid-19-patienter har transporterats med militärens helikoptrar från Ryhov till sjukhus i andra län. Detta på grund av att personalen på intensivvårdsavdelningen på Ryhov ska få tillräckligt med semester.

Annons

Annons

– Det är oerhört viktigt att vi kan fortsätta hjälpas åt och dela på kapaciteten mellan regionerna för att kunna ge våra medarbetare ledigt, sa Kjell Ivarsson, sjukvårdsdirektör för kirurgisk vård i Region Jönköpings län, då.

Att flytta svårt sjuka patienter är dock inte riskfritt. Enligt en svensk studie, som kom förra året, ökar dödligheten för de patienter som transporterats på grund av resursbrist med 24 procent. Samtidigt kostar en helikoptertransport runt en halv miljon kronor och IVA-vård ungefär 70 000 kronor per dygn.

– Det är väl vetenskapligt belagt att mortaliteten ökar. Av de nio patienter som vi flyttat har två avlidit, det kan jämföras med att två av de runt 40 patienter som vi vårdat här har avlidit. Och då är det de mest stabila patienterna som vi flyttar, sa narkosläkare Rasmus Aagesen till tidningen i onsdags.

Nu rapporterar Sveriges Radio att en coronapatient under måndagen har flugits tillbaka till Ryhov från ett sjukhus i Halland. Anledningen är att sjukhuset där har fått in allt fler egna coronapatienter som behöver intensivvård.

Enligt radion kan Kjell Ivarsson inte svara på hur vanligt det är att en patient flygs fram och tillbaka – men sådana flyttar görs inte slentrianmässigt, menar sjukvårdsdirektören.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan