Annons

Annons

Annons

Debatt
Gunnar Hökmark (M): Regeringen riskerar svensk säkerhet

När det gäller den grundläggande uppgiften att möta hoten mot vårt samhälle faller regeringen Löfven platt, skriver Gunnar Hökmark (M), ordförande tankesmedjan Frivärld och tidigare Europaparlamentariker.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Regeringen väljer att låta saker flyta vidare trots att de kollapsade försvarsförhandlingarna riskerar att få en direkt påverkan på svensk säkerhet, skriver Gunnar Hökmark (M).

Annons

De kollapsade försvarsförhandlingarna är bara ett i raden av misslyckanden, från en regering som tagit för vana att undvika att hantera sina uppgifter och därmed se till att inga viktiga reformer kan påbörjas i Sverige.

De sammanbrutna förhandlingarna i försvarsfrågan är därför inte förvånande men allvarlig, då den riskerar att få en direkt påverkan på det svenska försvaret och svensk säkerhet.

Annons

Regeringen Löfven har ständigt återkommit till att man varit ”naiv”, så fort det blir tydligt att man gjort fel eller misslyckats med sitt uppdrag. Problemet är att man medger naiviteten först när skadan är skedd.

Annons

Så var det med Transportstyrelsen, de stora flyktingströmmarna 2015, den bristande beredskapen inför skogsbränder, terroristdåd på Stockholms gator och den bristande planeringen för en pandemi. Aldrig eftertänksamheten innan, utan ett naivt agerande i stundens hetta.

Så är det med försvarsförhandlingarna som nu brutit samman. I stället för att Sverige ska få ett försvar som kan möta de hot som vi dagligen ser i olika former av aggressivt handlande från flera länder, väljer regeringen att låta allt flyta vidare, med ett successivt försvagat försvar som resultat.

Det är en regering som tror att regerandet handlar om att höja bidrag i tron att det är genom pressmeddelanden man skapar välfärd, som tror att brottslighet bekämpas genom starkast möjliga fördömanden och freden bevaras genom att innerligt understryka hur viktig den är.

Men en regerings uppgift är att skapa förutsättningar för välfärd och tillväxt, lägga grunden för framtidens utveckling och säkra att vi kan möta de hot som vårt samhälle står inför.

När det gäller den grundläggande uppgiften att möta hoten mot vårt samhälle faller regeringen Löfven platt. Den beklagar och fördömer i efterhand i stället för att agera på förhand. När det gäller försvaret rör det sig om än större värden, än de som pandemin handlar om.

Annons

Annons

Passivitet förenat med ständiga uttalanden kan accepteras hos åskådare men inte hos en regering som har ett oundvikligt ansvar. De misslyckade försvarsförhandlingarna är därför ett misslyckande som faller på regeringen men riskerar svensk säkerhet och vårt samhälles trygghet.

Gunnar Hökmark (M)

ordförande för tankesmedjan Frivärld, tidigare europaparlamentariker

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan