Annons

Annons

Annons

ledare borgerlig


Ledare: Hur ska IVA-personalen kunna tro på att de får semester?

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Intensivvårdspersonal kan räkna med tre veckors semester – men bara om patienttrycket snart minskar till hälften. Den prognosen vill nog ingen satsa sina besparingar på.

På onsdagen var antalet covid-19-patienter på IVA det högsta sedan den 15 maj. Det krävs att trycket snabbt minskar betydligt för att löftet om tre veckors semester ska gälla.

Den 14 maj skrev ledarsidan att det var hög tid för Region Jönköping att gå ut med erbjudanden om rejäl ersättning för att skjuta upp semester på de vårdavdelningar som är svårast att bemanna i sommar. Med inte så liten förvåning över att det inte redan hade skett, ska tilläggas.

Sex dagar senare höll ledningen en presskonferens. Förutom ett svårtolkat förslag till lönepåslag för personal som jobbar med covid-19-patienter – som ännu inte är färdigförhandlat och lär leda till missnöje hur man än gör – meddelades också att prognosen att alla skulle kunna få fyra veckors semester var god.

Annons

Annons

Sedan dröjde beskeden. Men på tisdagen kunde flera medier berätta att personalen på intensivvårdsavdelningarna får tre veckors semester. En vecka skjuts upp och för det utgår ingen kompensation.

Att det inte går att lösa semesterperioden som vanligt är i sig inte uppseendeväckande. Sjukvården befinner sig i en extrem situation som kräver uppoffring. Till det finns säkert gott om vilja hos en stor majoritet av personalen. Regionen har dock sumpat chansen att lösa det på frivillig väg på ett sätt som hade kunnat leda till mobilisering och samling kring den gemensamma uppgiften. I stället gror ett kraftigt missnöje med arbetsgivaren, något som är giftigt i kombination med hög arbetsbelastning.

Dessutom ska nog personalen inte känna sig säker på att få ens de där tre semesterveckorna. Enligt Jnytt gäller semesterlöftet till personalen på Ryhovs intensivvårdsklinik bara om kliniken har maximalt fyra covid-19-patienter inlagda. "Enligt den prognosen vi har ska det kunna se ut så i sommar", sa hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig till Jnytt.

På onsdagen fick 13 patienter med konstaterad covid-19 intensivvård vid länets tre sjukhus. Enligt Jnytt fanns åtta av dessa på Ryhovs intensivvårdsklinik (som innan pandemin hade en maxkapacitet på sju patienter). Man får gå tillbaka till den 15 maj för att hitta en lika hög beläggning på IVA. Antalet sjukhusinlagda minskar inte heller. Det genomsnittliga antalet inlagda de senaste sju dagarna är högre än för de föregående sju.

Annons

Annons

Trots det är regionens prognos alltså att trycket på ett par veckor ska minska till hälften och sedan hålla sig där hela sommaren. Den spådomen skulle knappast någon vilja satsa sina besparingar på.

Nu finns det säkert ingen som har någon utlandsresa bokad, men personalen gör alltså klokast i att inte räkna med att kunna renovera badrummet heller. Eller ens bita ihop och kämpa de sista veckorna innan den välbehövliga ledigheten. Risken att bli inringd från semestern är överhängande.

JP berättade på onsdagen om IVA-sjuksköterskan Pernilla Ehn som fått nog och sagt upp sig från Ryhov. Facket befarar att fler kommer att följa efter. Jnytt rapporterar om mer eller mindre upprorsstämning på kliniken – när det är som mest angeläget att verksamheten fungerar.

Det sorgligaste är att det förmodligen inte hade behövt bli så.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan