Annons

Annons

Annons

Nej, Stacke får inte egen gångtunnel under vägen

Text

Har du undrat över arbetet längs Storgatan/Jönköpingsvägen mellan Skillingaryd och Vaggeryd. En gångtunnel under vägen kanske?

Installationen av fjärrvärme innebär att Stacke hydraulik kommer att kunna minska sina koldioxidutsläpp.

Det har grävts gropar på var sida om väg 846. Men, nej, någon gångtunnel är inte aktuell på platsen. Frågan är väl om någon skulle använda den i så fall.

Annons

Allt blir uppenbart när vi stannar till och gör en närmare koll på platsen.

Annons

Det visar sig vara Vaggeryds energi som är på väg att ansluta Stacke hydraulik till det kommunala fjärrvärmenätet. Vad som ställer till det är att ledningen inte går på samma sida som företaget. När vi hälsar på är ett par män från entreprenören Styrud på gång med att rikta in ett borraggregat. Målet är att borren ska komma fram på rätt ställe på andra sidan vägen.

Det är ingen vanlig liten träborr som används.

– Stacke har fått ett bidrag från Klimatklivet för att minska sina koldioxidutsläpp. Vad jag förstår handlar det här framför allt om uppvärmning, men Stacke skulle också kunna använda fjärrvärmen till exempelvis ett vattenbad för rengöring, berättar VEAB:s vd Rikard Larsson.

Hur varmt är egentligen fjärrvärmevattnet?

– På vintern kan vi köra 120-gradigt vatten, under tryck. På sommaren är det lägre, men målet är att det ständigt ska ligga på minst 70 grader när det kommer fram till kunderna.

Vem betalar för ett sådant här jobb?

– Här är det vi som får en lite högre kostnad än vanligt – samtidigt som det också handlar om en större kund. Stacke får betala en vanlig anslutningsavgift.

Annons

Det är inte bara fjärrvärmeledningar som går parallellt med vägen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan