Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Lejonens speedwayprofil ryter ifrån: ”Har gett en yrkeskategori näringsförbud”

Mikael Holmstrand är assisterande lagledare för Lejonen och vice ordförande för Elitspeedway Sverige.

Annons

Mikael Holmstrand, Lejonens assisterande lagledare, ryter ifrån. Han får medhåll av stjärnföraren Peter Ljung som menar att det är tack och adjö för många av landets förare om inte serien kommer igång.

Högsta svenska speedwayserien är uppskjuten till juli. Något datum är inte sagt, utan förhoppningen är att kunna dra igång någon gång under juli månad. Mikael Holmstrand, som är Linköpingsbo men med rötterna i Gislaved, har gjort en intervju med Östgöta Correspondenten och framför en del kritik. Holmstrand menar att speedwayförarna i princip har fått ett yrkesförbud.

Annons

”Man brukar prata om att idrott och politik inte hör ihop, men i det här fallet så måste det gå i hand i hand. Nu har politiken i princip gett delar av en yrkeskategori, de professionella idrottarna, näringsförbud. Jag saknar kopplingen mellan idrottsliga event och andra typer av sammankomster som är tillåtna”, säger Mikael Holmstrand till Östgöta Correspondenten.

Annons

En utmaning är att många förare reser mellan olika länder för att tävla.

”Jo, men nu börjar det släppas lite på restriktionerna i flera länder och egentligen är det ingen skillnad på om en svensk eller polsk speedwayförare åker mellan länderna precis som en lastbilschaufför gör. Motorsporten har drabbats extra hårt, inte minst efter att vårt eget förbund, Svemo, satt stopp för all tävlingsidrott. Varför får man spela ungdomsmatcher i fotboll, men inte köra en ungdomsmatch i speedway?”

Mikael Holmstrand vill ha tydligare besked från kultur- och demokratiminister Amanda Lind, som även är ansvarig för idrottsfrågor.

”I många andra länder har idrottsministern en stark ställning och kämpar för idrotten. I Sverige är känslan att man får idrottsdelen lite på köpet när man blir kulturminister, skolminister eller nåt annat. I den här situationen tycker jag att det är tydligt att ingen från politiskt håll för idrottens talan. Just nu är det fotbollen via deras elitorganisation som står längst fram och debatterar”, fortsätter Mikael Holmstrand.

Stjärnföraren Peter Ljung är en av dem som tycker att Mikael Holmstrand är rätt saker på spåren.

Annons

”Mikael Holmstrand sammanfattar väldigt bra situationen för klubbar, sporten, och även oss aktiva. Tilläggas ska även att ingen av oss i princip klarar oss till 2021, vilket innebär ” long kiss goodnight” för vår älskade sport, om vi inte kan starta”, skriver Peter Ljung på Facebook.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy