Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Verksamhetschefen: "Vi måste ta till oss anhörigas oro"

Text

Det blir ingen covid-enhet på Bäckgården. Efter samtal från oroliga anhöriga backar kommunen från planerna.

Det blir ingen covid-enhet på Bäckgården, utan vården, efter eventuell sjukhusvistelse, kommer istället att ske i hemmen, förklarar verksamhetschef Boel Simonsson.

Som tidningen tidigare har skrivit om skulle en särskild covid-19-enhet öppnas på Bäckgården, som tidigare varit hårt drabbad av coronaviruset. Enheten skulle vara helt separerad från övrig verksamhet på boendet, men nu har alltså kommunen backat från planerna:

Annons

– När vi gick ut med det att vi skulle starta en covid-enhet på Bäckgården fick vi väldigt mycket samtal från oroliga anhöriga, framför allt från anhöriga till dem som inte har haft covid. Jag hade ändå förklarat att det kommer vara stängt och inte finnas möjlighet att träffa andra boende. Men jag och socialchefen talades då vid och sa att vi måste ta till oss anhörigas oro, säger verksamhetschef Boel Simonsson.

Annons

Hon berättar att man istället kommer att vårda covid-19-patienter i hemmen, genom trygg hemgång, som är en insats som kan erbjudas personer som skrivs ut från sjukhus. Även personer som vanligtvis har hemtjänst och insjuknar i covid-19 ska vårdas av det särskilda covid-teamet.

"Väljer att lyssna"

Boel Simonsson har tidigare sagt att man inte är orolig för att smitta skulle kunna spridas från den planerade covid-enheten till Bäckgårdens äldreboende, en åsikt hon håller fast vid:

– Vi tycker fortfarande inte att det skulle vara någon fara, men eftersom anhöriga är en viktigt del i vårt arbete så väljer vi ändå att lyssna på dem.

Covid-19-sjuka ska alltså vårdas i hemmet istället för på enheten. Kommer den vården att bli lika bra som om man hade vårdats på en särskild enhet?

– Absolut. Det är ju samma personal, som är utbildade för detta, som kommer ta hand om dem i hemmet. De kommer göra allt de kan.

Särskilt team

I nuläget finns det ingen smittad som behöver vårdas av covid-teamet, men personal står redo om det skulle behövas. Tills vidare arbetar de kvar på sina ordinarie arbetsplatser.

Annons

– Om någon blir sjuk så kommer det teamet ta hand om dem och bara jobba med covid-brukare. Vi kommer inte blanda personal.

Hon berättar också att det i nuläget inte finns någon bekräftad smitta på Bäckgården, som tidigare var drabbat av coronaviruset:

– Nej, inte vad vi vet. Men har man minsta lilla snuva, så gör vi ett covid-test på dem. Som det ser ut i dag så är det lugnt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan