Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sommarjobben borta – förutom i en bransch

Nära hälften av de utannonserade sommarjobben har försvunnit under mars och april, enligt Arbetsförmedlingen.

Det är bara inom vård och omsorg det fortfarande behövs många sommarjobbare.

Från att de första annonserna för sommarjobb kom ut i december och fram till februari såg allt ut som vanligt. Men sedan kom coronakrisen, och i mars och april har antalet sommarjobb som annonserats ut halverats, jämfört med hur det såg ut 2019.

– Det är ett tapp rakt över, inom nästan alla branscher, säger Johan Eklöf, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Annons

Den enda sektor där det fortfarande behövs mängder av sommarjobbare är inom vård om omsorg. Arbetsförmedlingens topp tre-lista lyder:

Annons

1. Undersköterskor, hemtjänst, äldreboende.

2. Vårdbiträden.

3. Vårdare, boendestödjare.

Det finns även en stor efterfrågan på personliga assistenter. Men allt hopp är inte ute för andra branscher, för många andra sommarjobb har ödet fortfarande inte avgjorts.

– Vi väntar och ser hur det blir med semestrarna, kommer Folkhälsomyndigheten med nya rekommendationer? Kommer campingar öppna och hotell ta emot fler gäster? Då kommer det att behövas personal med kort varsel, säger Johan Eklöf.

TT: Vilka drabbas när sommarjobben blir färre?

– Det är dels de som studerar, men också de som inte har fäste på arbetsmarknaden, som nyanlända eller nyutexaminerade, säger Eklöf.

Även för de feriejobb som kommuner anordnar för ungdomar från årskurs nio till gymnasiet ser det kärvt ut. Minderåriga får inte utföra jobb som innebär risk för smitta, som inom äldreomsorgen, på förskolor eller på LSS-boenden.

Regeringen har infört ett statligt bidrag till kommunerna om 180 miljoner kronor, pengar som ska användas för att ordna fler sommarjobb. Men bara 103 av landets 290 kommuner har ansökt om att få ta del av pengarna, och bara för 45 av de 180 miljonerna, rapporterar Dagens Samhälle.

Henning Eklund/TT

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy